Mam Gripa do 350d nieoryginalnego za 215 pln wszystko dziala bez zarzutu.Cytat:
Zamieszczone przez bartek212
Wersja do druku
Mam Gripa do 350d nieoryginalnego za 215 pln wszystko dziala bez zarzutu.Cytat:
Zamieszczone przez bartek212
Oryginalny akumulator Sony to nic innego jak akumulator GP.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
GP kosztują około 100,00 zł, a po zmianie loga na CANON trzeba dopłacić za znak firmowy jeszcze około 140,00 zł (sprawdzone, dotyczy CANON 350D) :-D
http://www.allegro.pl/item105387745_...z_nb_2lh_.html
Może to chińska podróbka, a może nie.
Ale cena bardzo niska (jak na oryginal canona)
podobnie jak ja. Grip nieoryginalny + akumulator oryginalny współpracujący z zamiennikiem. Na razie działa :)Cytat:
Zamieszczone przez zdz
Piszą, że każda bateria ma kilka zabezpieczeń przed przeladowaniem, przegrzaniem, zwarciem itd... Cena od 79 zł (np. aster-foto.pl).
http://www.gpbattery.pl/gp.php?section=produkty&sub=40
Ciekawe... lepsze to niż niewiadomo co za 30 zł z Allegro? Nie wiem:(
Pozdrawiam:)
Mniejsza pojemność ma jeszcze jedną zaletę... szybciej się ładuje. Czasami to pomaga:)
Laickie pytanie: do gripa mozna wlozyc zwykle akumulatorki paluszki, czy to nie tansze rozwiazanie niz ladowanie specjalnych akumulatorkow??
Zaraz jak mi poczta dostarczyła aparat i gripa napchalem go paluszkami duracel. Pół jakaś godzinka i już było po bateriach. Może były stare...;)Cytat:
Zamieszczone przez liquidsound
Anyway, przerzuciłem się na tanie zamienniki i so far so good;)
Był podobny wątek, więc można zerknąć:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5653
Tańsze? 6 dobrych akumulatorków AA też kosztuje swoje. W stosunku do zamienników nie jest to atrakcyjne cenowo. Dodatkowo:Cytat:
- pojemność porównywalna jak 2xNB-2LH ale waga 3x większa
- kłopotliwe ładowanie (6 paluszków czyli ladowanie na 2 albo 3 raty w zalezności od typu ładowarki)
- zwykle dłuższe ładowanie (ładowanie 1 godzinne dla NiMH niezbyt służy bateryjkom)
- awaria jednego ogniwa powoduje totalną padakę całego pakietu (szeregowe połączenie)
Tańsze? Nie do końca.Cytat:
Do gripa wkładasz 6 aku po 5-10 zł sztuka. Do tego musisz mieć ładowarkę na 6 sztuk (ja mam tylko na 4) i powinieneś raczej ta ladowarkę zabierać ze sobą, bo jak padną aku na imprezie...
Możesz mieć zawsze 2x6 aku, ale to już dużo miejsca zajmuje, dużo waży i ta ładowarka:( Aku trzeba tak przechowywać, aby się nie zwierały w torbie, więc jeszcze opakowanie...
Za dużo zamieszania i dodatkowych kosztów:
- oryginalna ladowarka jest malutka i leciutka.
- jedno ladowanie NBL-2 starcza na kilkaset zdjęć (2 sztuki w gripie to już tysiące zdjęć...)
- dodatkowy NBL-2 jest mały i leciutki (ma klapkę na styki - nie zewrzesz)
- kosztuje od 30 do 100 (zamienniki) lub od 150 do 249 zł (oryginał)
Ja R6 używam w lampie i wystarczy, że muszę opiekować się 8 sztukami.
Boże jak pomyślę 2xlampa=8 sztuk i 2x grip = 12 sztuk razem 20(!!!) sztuk aku R6 i ładowarka+GODZINY ładowania... 2 x bo 2 komplety na zmianę.
... eeee ODPADA:)))
Czy jest jakaś zasadnicza przyczyna, dla której nie miałbym kupić nieoryginalnego gripa do 350tki ?Cytat:
Zamieszczone przez zdz
Sprzedawca na Allegro reklamuje się, że jego zamiennik (Delta BG-E3) produkowany jest w tej samej fabryce co BG-E3 i jedyne czym się różni to to, że nie ma napisów Canon.
skomentujecie to jakoś ?
Dzięki z góry ;)