ni ema co tak naskakiwac, moze zeczywiscie wmp okaze sie lepszy od jpega i wkrotce stanie sie standardem... pomyslcie troche nawet redukcja ruchu w sieci o 30% to duzy zysk ;-) a strata dla providerow
Wersja do druku
ni ema co tak naskakiwac, moze zeczywiscie wmp okaze sie lepszy od jpega i wkrotce stanie sie standardem... pomyslcie troche nawet redukcja ruchu w sieci o 30% to duzy zysk ;-) a strata dla providerow
dla mnie zwiekszenie pojemnosci kart o 100% to nie jest malo.... a jesli format sie upowszechni, bedzie mial wsparcie ze wszystkich stron (producenci drukarek itp.) to co zlego w tym, ze pojawia sie aparaty obslugujace tylko ten format (nie biore RAW pod uwage)? w koncu postep jest caly czas, JPG nie musi byc wieczny...Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
To by trzeba troche spamerow wybic albo wyslac do obozow pracy w jakims komunistycznym kraju :)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Providerzy tez by zyskali... Chyba ze mowisz o tych serwujacych gprs.
Eee, niepredko :) JPG to tak jak MP3 albo (niestety) DOC. Ile juz pojawilo sie roznych "swietnych, nowych formatow", przez ostatnie 10 lat? A ludzie i tak wszystko olewaja i uzywaja tego, co jest "good enough". No chyba zeby nagle z miejsca wywalili obsluge JPG w Windows. Najlepiej zdalnie, przez Windows update, na juz dzialajacych maszynach ;-) Wtedy to moze mialoby szanse powodzenia...
w sumie sie zgadzam - nie prorokuje RYCHLEGO upadku jpg, zreszta mozna zobaczyc jak skonczyl format png.... ale kiedys musi nastapic jakas zmiana, moze jeszcze nie teraz....
tak samo przełomowe miało być wma połowe mniejsze i lepsze od standartowej mp3-ki, a jakoś się nie przyjeło i słychać wyraźnie gorszą jakość
Nie porownuj JPG z PNG bo to sa zupelnie inne typy plikow - PNG zostal opracowany jako nastepca GIFa. W swiecie MACowym jest on bardziej popularny :-)Cytat:
Zamieszczone przez beachcomber
Ale tu naprawde nie chodzi o jakosc :lol: Ja sam mam iRivera odtwarzajacego co najmniej dwa formaty inne niz MP3 (na pewno OGG i chyba jeszcze WMA). Do tego jestem potencjalnym "targetem" na uzytkownika "lepszego, otwartego, wolnego" formatu - komputerowy geek, linuksiarz itp ;-) I co? I nic. OGGa odtworzylem jednego, z ciekawosci czy dziala. I podejrzewam ze od 99% uzytkownikow tego modelu nie roznie sie pod tym wzgledem niczym, poza tym jednym plikiem - bo normalny czlowiek i tego nie zrobi ;-) Tu naprawde sa dwa kluczowe slowka: "good enough".Cytat:
Zamieszczone przez stdanielo
(Tak jak 640KB ;-))
Nie no, bardzo ładnie, nareszcie jpegowa kompresja do plików HDR. Myślę, że można przez to uzyskać coś pośredniego między jpegiem a RAWem, zapisując 12 lub 16 bitowy obraz w pliku o bardzo małych rozmiarach. Przecież właśnie większa rozpiętość tonalna to główna zaleta RAWa (nie jedyna oczywiście). Ale problem balansu bieli i ,,wyciągania'' detali z cieni i świateł będzie na podobnym poziomie co w RAW.
Poczekać tylko, aż pojawią się moduły do netpbm i ImageMagick i można używać.
Nie sciągałem specyfikacji, więc nie doczytałem. Jeśli ma byc więcej bitów to może jakaś korzyśc byłaby, ale i tak niewielka. 16-bitowy jpg z aparatu ważyłby pewnie więcej niż raw...
Ciekawe jak będzie z otwartością. W licence agreement jest, że można używac tylko przy wspołpracy z produktami microsoftu...