Witam, no to u mnie numerek z EXIF'a jest zupełnie inny niż ten z (body/ gwarancji/ pudełka - te są oczywiście zgodne co do joty).Cytat:
Zamieszczone przez KrzychK
Aparat kupiony w sklepie nówka nie śmigana.
Co o tym sądzić ?
pozdrawiam.
Wersja do druku
Witam, no to u mnie numerek z EXIF'a jest zupełnie inny niż ten z (body/ gwarancji/ pudełka - te są oczywiście zgodne co do joty).Cytat:
Zamieszczone przez KrzychK
Aparat kupiony w sklepie nówka nie śmigana.
Co o tym sądzić ?
pozdrawiam.
A jak właściciel był zapobiegawczy to se nawet swoje imię i nazwisko wklepał. "Nie chwaląc się jam to uczynił!" :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Quadrifoglio
1. ... no właśnie - czy ktoś mógłby rozwinąćCytat:
Zamieszczone przez pimak
2. Czy jest jakiś soft , którym nieuczciwy sprzedawca może zmienić nr seryjny w exif - ie ?
Tylko pytanie po co Wam nr seryjny? Co macie zamiar z tym zrobic?
Sprawdzenie czy puszka nie jest kradziona jest bardzo ograniczone, bazy z nr seryjnymi pokrywaja na moje oko z 30% calosci utraconego sprzetu.
Lepiej patrzcie na to o czym wspominial Jac.
A co do zmian EXIFa: owszem jest taki soft i mozan wszystko pozmieniac, nawet podmienic EXIFy.
W moim 20D numer po miesiącu używania był ledwo widoczny, a po dwóch nie zostało po nim śladu. Nawet nie wiem czy pokrywał się ztym z exifa.
1. Pytania o numer u nieuczciwego sprzedawcy spowodują wykręcanie się , odpowiedzi w stylu " nie wiem " , " muszę sprawdzić "Cytat:
Zamieszczone przez SimOn!
2. Przy ewentualnym obejrzeniu aparatu musimy wiedzieć gdzie i co sprawdzać .
3. Oczywiście dziękujemy za radę - będziemy zwracać uwagę też na akcesoria
Ale pozmieniać można w oprogramowaniu aparatu czy zmienić we właściwościach zrobionej fotki ?Cytat:
Zamieszczone przez SimOn!
WItam, jak sobie zamieniłem numerek ten ze spodu aparatu z dec na hex, to się okazało, ze to to samo co sie wyświetla w AcdSee ! więc już OK. Pozdrawiam
Mozna zmienic, podmienic, usunac itd EXIF zdjecia.Cytat:
Zamieszczone przez Oleńka i Maciuś
Co do nr seryjnego w aparacie to moim zdaniem nie da sie tego zmienic. Jedyne co mozna sobie wpisac to jak juz wszczesniej ktos pisal, swoje imie nazwisko czy ksywe. A to robi sie oryginalnym softem canona po podpieciu puszki do kompa.
Naprawde radze nie cisnieniowac sie nr seryjnym. Poza tym jak sie mysli przy przegladaniu ofert np na Allegro i podchodzi sie zdroworozsadkowo to nie bedzie problemow. Naprawde nie dajmy sie zwariowac ze wszystkie uzywane aparaty sa kradzione !! No tylko myslenie i jeszcze raz trzezwe myslenie pomaga!
A jak chcecie byc przywiazani do nr seryjnego to kupujac spiszcie ze sprzedajacym umowe i juz...
Witam,Cytat:
Zamieszczone przez Cz@rek
W moim 350D numer po miesiacu takze zniknal :/ Pozostalo po nim tylko wolne miejsce.
Pozdrawiam