Odp: kieszonkowy aparat do zadań specjalnych
Dzięki za odpowiedzi i propozycje :)
Do listy dopisuje jeszcze
Ricoh GR2
Canon M6 Mk I
Leica, Sony RX odrzucam ze względu na budżet oraz przeznaczenie. Używki odpadają.
Nie boje się fotografowania na zombie :) Wyglądając jak niedzielny fotograf to nawet lepiej ;) Ideał to odchylany ekran gdzie można zdjęcia robić niepostrzeżenie. Wizjer nie jest mi potrzebny bo jest słabej jakości a klasyczna pozycję fotografowania zostawiam lustrzance. Nie planuje też wchodzić w inny system i porzucać FF Canona. W zasadzie na placu boju zostaje tak naprawdę m100+C22 oraz GRIII (ew GRII).
Trochę boje się kropowatej matrycy Canona i sraczki jak tylko ruszy się suwakami ale zakładam,że jest tam już nową matryca od 80D. Szkoda, że nie ma ma cichej migawki. GRIII ma takie sobie recenzje: ludzie narzekają na AF, dyndające się przyciski, przegrzewanie się, zasysanie brudu do środka oraz fatalna wydajność baterii. Przy tej cenie jednak spodziewanym się odchylanego ekranu. Kosmicznego postępu w stosunku do GRII nie ma a cenka X2. Przewaga nad Canonem to budowa, matryca oraz wielkość.
Mam XF10 - to jest doskonały aparat typu podręcznego. Świetna jakość zdjęć, do tego w trybie "snapshot" i dzięki dobraniu odpowiednich minimalnych czasów migawki oraz poziomów AutoISO można zrobić zdjęcie błyskawicznie.
Nie wiem ile teraz kosztuje, ja kupowałem latem za poniżej 1500zł i w tej cenie ten aparat nie ma konkurencji.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Dzięki za odpowiedzi i propozycje :)
Do listy dopisuje jeszcze
Ricoh GR2
Canon M6 Mk I
Leica, Sony RX odrzucam ze względu na budżet oraz przeznaczenie. Używki odpadają.
Nie boje się fotografowania na zombie :) Wyglądając jak niedzielny fotograf to nawet lepiej ;) Ideał to odchylany ekran gdzie można zdjęcia robić niepostrzeżenie. Wizjer nie jest mi potrzebny bo jest słabej jakości a klasyczna pozycję fotografowania zostawiam lustrzance. Nie planuje też wchodzić w inny system i porzucać FF Canona. W zasadzie na placu boju zostaje tak naprawdę m100+C22 oraz GRIII (ew GRII).
Trochę boje się kropowatej matrycy Canona i sraczki jak tylko ruszy się suwakami ale zakładam,że jest tam już nową matryca od 80D.
Tam jest matryca ciut lepsza niż w 80D.
Niedawno m100 był za niecałe 9 stówek ja bym się w ogóle nie zastanawiał - tu jednak cena czyni cuda ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tam jest matryca ciut lepsza niż w 80D.
Niedawno m100 był za niecałe 9 stówek ja bym się w ogóle nie zastanawiał - tu jednak cena czyni cuda ;).
Dalej jest ale samo body. Były promocje gdzie zestaw z kotem plus torba plus pokrowiec plus karta były za 900 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Dalej jest ale samo body. Były promocje gdzie zestaw z kotem plus torba plus pokrowiec plus karta były za 900 ;)
Z czym???? Ja bym nie wziął nawet gdyby dopłacali :lol:...
Tapatalk ;)
Z kartą oczywiście
Ricoh GR 2 fajny ale łatwo łapie syf na matrycy.. myślałem, że mojego to nie dotyczy do czasu :) A usunięcie syfu z tej matrycy kosztuje sporo - ponieważ matrycę po czyszczeniu należy ponownie wyregulować.
Dlatego ja kupiłem GR2w komplecie z adapterem, umożliwiającym przykręcenie filtra UV (i osłony przeciwsłonecznej)- mam czystą matrycę, mimo intensywnego używania:) Trochę zwiększa to jego gabaryty, ale coś za coś.
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Dlatego ja kupiłem GR2w komplecie z adapterem, umożliwiającym przykręcenie filtra UV (i osłony przeciwsłonecznej)- mam czystą matrycę, mimo intensywnego używania:) Trochę zwiększa to jego gabaryty, ale coś za coś.
Dobrze, że o tym wspominasz bo to rozwiązuje spory problem :)
Hej. Ja też mam w komplecie z adapterem filtrem UV i osłoną p słoneczna a jednak syf załapał... to akcesorium chyba jednak nie rozwiązuje tego problemu....