Odp: przeostrzone zdjęcia w Photoshopie-jak to naprawić?
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
a jak wygląda ten jpg w jakiś randomowych systemowych przeglądarkach? to problem tylko Ps?
Wszędzie wyświetla się dobrze, jedynie w photoshopie występuje ten problem..
Szczerze, to już się nawet zaczęłam zastanawiać czy mi kiedyś kot po klawiaturze nie przeszedł i nie wcisnął jakiejś kombinacji klawiszy (coś włączył, albo wyłączył) tylko , że nie wiem, gdzie szukać rozwiązania.
znalazlem cos co moze miec znaczenie
zobacz w ustawieniach programu - ogolne - jest tam okno - rodzaj interpolacji.
ustaw bikubiczna.ewentualnie eksperymentuj z tym.
Po.kliknieciu open image w cr to co sie otwiera w ps to chyba jeszcze nie jest jpg bo dopiero eksport do wybranego formatu np jpg z okreslonymi ustawieniami daje konkretny format np. jpg. Tak wiec ja bym tu jpg nie winił to jakas kwestia wyswietlania w ps...? Ja np mam podobnie jak wlasnie otwiera mi sie okienko eksportu wowczas zdjecie widoczne w tym oknie zwlaszcza jak było troche podostrzone i/lub zwiekszona w cr tekstura. Wówczas zwłaszcza włosy wyglądają jakby "skrzyły się".
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
znalazlem cos co moze miec znaczenie
zobacz w ustawieniach programu - ogolne - jest tam okno - rodzaj interpolacji.
ustaw bikubiczna.ewentualnie eksperymentuj z tym.
ctrl+k
Załącznik 2603
1 załącznik(ów)
takie mam ustawienia- próbowałam zmian w "Bicubic.., ale nie miało to nadal żadnego wpływu na wyświetlane zdjęcie
Załącznik 2604
@becik23 - a próbowałaś zmienić ustawienia z procesorem graficznym (Preferencje -> Wydajność) ?
A takie banalne rzeczy jak przestawienie czegoś w ustawieniach systemowych, samej karty graficznej czy nawet niewielka zmiana rozdzielczosci np zamiast 1920x1200 zmiana na 1920x1080. Czasem przypadkowo cos się zmieni czasem nawet jakims skrótem klawiaturowym a nieraz jakis uaktualniony sterownik może okazać się problemem. Warto tez na takie sprawy zawrócić uwagę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
A takie banalne rzeczy jak przestawienie czegoś w ustawieniach systemowych, samej karty graficznej czy nawet niewielka zmiana rozdzielczosci np zamiast 1920x1200 zmiana na 1920x1080. Czasem przypadkowo cos się zmieni czasem nawet jakims skrótem klawiaturowym a nieraz jakis uaktualniony sterownik może okazać się problemem. Warto tez na takie sprawy zawrócić uwagę.
ale czy wtedy zdjęcia wyświetlałyby się z tym problemem jedynie w PS?
Nie jestem informatykiem więc pewności nie mam ale każdy program "po swojemu" wyswietla obraz wiec może tak byc że akurat w ps przy jakims konretnym rozmiarze/rozdzielczości zdjecia coś się dziwnego pokazuje.
A czy jak okno ps zmniejszysz tak zeby nie bylo dopasowane do ekranu co spowoduje że i zdjęcie bedzie mniejszych rozmiarow to cos się zmieni? Nie chodzi mi o zmiane rozmiaru zdjecia tylko okna programu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Nie jestem informatykiem więc pewności nie mam ale każdy program "po swojemu" wyswietla obraz wiec może tak byc że akurat w ps przy jakims konretnym rozmiarze/rozdzielczości zdjecia coś się dziwnego pokazuje.
A czy jak okno ps zmniejszysz tak zeby nie bylo dopasowane do ekranu co spowoduje że i zdjęcie bedzie mniejszych rozmiarow to cos się zmieni? Nie chodzi mi o zmiane rozmiaru zdjecia tylko okna programu.
Niestety- problem się utrzymuje