Re: Odp: Jaka alternatywa dla Adobe Lightroom?
Cytat:
Zamieszczone przez
rostek andrzej
A nie możesz używać np starszej wersji pudełkowej lightrooma 6. Oczywiście jeżeli czyta on Twój aparat
Pytanie czy da się taką wersję jeszcze gdzieś legalnie zakupić.
Odp: Jaka alternatywa dla Adobe Lightroom?
@rostek andrzej
mam gdzieś starą pudełkową wersję, ale tak starą, że o ile pamiętam, mojego 6D nie obsługiwała.
A kupowanie teraz 6.5 to dla mnie trochę ślepa uliczka. Wymienię za jakiś czas aparat i dzisiejszy problem wróci. Lepiej go chyba rozwiązać teraz niż odwlekać...
Sprawdź programy Corela. Znam dwa:
- Corel PhotoPaint w pakiecie Corel Draw - ja go używam, ale jest inaczej zorganizowany niż PS,
- Corel Paint Shop Pro - sposób pracy podobny do PS; jak używałeś produktów Adobe, to może Ci bardziej pasować.
Chyba można pobrać wersje 30-dniowe ze strony Corela. Kosztują w granicach 200-300 zł.
Do wywoływania RAWów używam DPP.
Porzucenie LR wiąże się z koniecznością ocalenia sposobu wywołania fotek. Możemy się zostać z tysiącami surowych RAW-ów.
Póki co nie mam pojęcia jak w sposób odczytywalny dla innego programu zapisać parametry wywołania LR.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Porzucenie LR wiąże się z koniecznością ocalenia sposobu wywołania fotek. Możemy się zostać z tysiącami surowych RAW-ów.
Póki co nie mam pojęcia jak w sposób odczytywalny dla innego programu zapisać parametry wywołania LR.
To może być problem. Z tego powodu nie przeszedłem na nowsze wersje DPP.
Zostaje jeszcze dng converter
Cytat:
Zamieszczone przez
marcusp
C1 próbowałem lata temu - jakość dobra, ale do interfejsu nie mogłem się przekonać.
Do C1 nie mogłeś się przekonać, a RawTherapee pod tym względem jest ok? :shock:
PS: Spróbuj może jeszcze Luminar, DXO i ON1 Photo Raw.
Próbowałem różnych programów i chyba najlepsze kolory canona daje DPP, ale do wygodnej obsługi musisz mieć szybki komputer. Z innych programów jakością lightrooma dorównuje tylko Luminar i ACDSEE photo studio ultimate (patrzyłem głównie pod względem wyciągania cieni i przepaleń).
@Merde
C1 próbowałem wiele lat temu, gdzieś w okolicy Lightrooma w wersji 2 i wtedy wybrałem adobe ze względu na wygodę obsługi.
Muszę sprawdzić, jak wyglądają obecne wersje.
A RAW Therapee spróbowałem wczoraj - w wersji 5.6.
Wygoda obsługi - jako tako, muszę ogarnąć skróty klawiaturowe. Nie doczytałem jeszcze jak ustawić zarządzanie kolorem, a wolałbym mieć na wydrukach to co widzę ;-)
Na pewno działa wolniej niż Lightroom.
DPP - jakość obrazka dobra, działa wolno.
Dzięki za info o Luminar i ON1 Photo RAW.
Z tego co widzę, ON1 ma możliwość importu bazy zdjęć z Ligtrooma i cena nie przeraża.
Re: Odp: Jaka alternatywa dla Adobe Lightroom?
Cytat:
Zamieszczone przez
marcusp
@
Merde
C1 próbowałem wiele lat temu, gdzieś w okolicy Lightrooma w wersji 2 i wtedy wybrałem adobe ze względu na wygodę obsługi.
Muszę sprawdzić, jak wyglądają obecne wersje.
A RAW Therapee spróbowałem wczoraj - w wersji 5.6.
Wygoda obsługi - jako tako, muszę ogarnąć skróty klawiaturowe. Nie doczytałem jeszcze jak ustawić zarządzanie kolorem, a wolałbym mieć na wydrukach to co widzę ;-)
Na pewno działa wolniej niż Lightroom.
DPP - jakość obrazka dobra, działa wolno.
Dzięki za info o Luminar i ON1 Photo RAW.
Z tego co widzę, ON1 ma możliwość importu bazy zdjęć z Ligtrooma i cena nie przeraża.
Tak jak kolega wyżej napisał sprawdź jeszcze ACDsee. Możesz zainstalować trial.