Proś o tabele w labie. W necie jest sporo tabel, ale tak jak pisze Driver, laby różnią się między sobą.
Wersja do druku
10x15 to tak naprawde 10,2x15,2
15x21 to 15,2x21
13x18 to 12,7x17,8
i teraz rozmiar / cal * dpi = rozmiar zdjecia w pikselach
np 9x13 to 8,9x12,7
8,9/2,54*300=1051
12,7/2,54*300=1500
i masz rozmiar zdjecia w pikselach dla rozmiaru 9x13 przy 300 dpi
a skad biora sie te smieszne 2mm z kazdej strony??
Z szerokości rolki. I nie zawsze zdjęcie jest "za duże"
U mnie np 15x10 to 15,20 x 10,20
Ale np takie 30 x 20 to juz 29,70 x 21,00
Każdy dobry lab www ma na stronie podane rzeczywiste rozmiary zdjęc, a ten realny ma to za pleksą na ladzie.
A jak nie ma i nie wie "o so chodzi ??" to lepiej powiedzieć "do widzenia"
te 2mm to tak zwany spad. maszyna nie zawsze precyzyjnie przytnie zdjecie i tenze spad jest potrzebny aby na zle przycietej krawedzi nie bylo bialego paska. Majac spad maszyna tnie po zadruku, wiec nei ma mozliwosci zostawienia niezadrukowanych paskow na zdjeciu.
mam nadzieje, ze Ci nie zamieszalem :)
pzdr,
to jeszcze zaptam o 1 rzecz.. czy jest roznica w kolejnosci wykonywanych zadan: najpierw resize w ddp a potem sobie skadruje zdjecie w ddp (bez zmiany rodzielczosci), czy lepiej raw wywolac z wyjsciowa rozdzielczoscia, a nastepnie zrobic crop z zastosowaniem oczekiwanej rozdzieloczosci rozdzielczosci - optycznie chyba nie widze roznicy, ale moze slepy jestem:wink:
I moze jeszcze jednen nurtujacy mnie problem - gdy dokonalem zmian np. balasnu bieli w ddp, podczas zamykania programu pyta sie, czy zachowac zmiany - jezeli klikne tak, gdzie on zapisze te ustawienia? przeciez w formatu raw nie da sie zmienic.
nie tyle wyczytalem co wiem z doswiadczenia. siedze w dtp od wielu lat i w kazdym przypadku kiedy maszyna drukuje jakikolwiek material aby uniknac bialych, niezadrukowanych paskow na krawedziach druku robi sie tzw spady. Tyczy sie to zarowno maszyn drukarskich jak i cyfrowych fotograficznych. Nieznaczne, minimalne przesuniecia arkusza badz rolki sa mozliwe i choc raczej nie powinny wystepowac. Dlatego zawsze przygotowujac material do druku musi on byc w nieco wiekszym formacie niz faktyczny rozmiar arkusza na ktorym bedzie druk.
a co do 9x13 i faktycznego rozmiaru 8,9x12,7 to byc moze rolka z papierem ma szerokosc 12,7 i dlatego. Jesli tak, to format 9x13 de facto zawiera w sobie ten naddatek, ktory pojdzie na spad.
pzdr,