testy na FF/BF w dobrym oswietleniu dadza odpowiedz co do skutecznosci zestawu... natomiast co konkretnie to trzeba sprawdzic z innym body lub obiektywem
Wersja do druku
testy na FF/BF w dobrym oswietleniu dadza odpowiedz co do skutecznosci zestawu... natomiast co konkretnie to trzeba sprawdzic z innym body lub obiektywem
jakbyś mieszkał gdzieś blisko mnie chętnie bym pomógł , ale niestety nie wiemy gdzie mieszkasz . Może jednak warto uzupełnić profil użytkownika ?
Witam
Dzieki za pomoc, ale dalej zadnych konkretow. Prosilem o jakies jednoznacze testy... Prosze jeszcze raz. Podajcie mi prosze jakies linki, jakies podreczniki...
A jak jeździ Ci się moją Toyotą?? Nie wiesz? Hm..
Pokaż człowieku jakiegoś RAWa z EXIFem; zapodaj jakiegoś sampla. Co to, myślisz że my tu jakieś jasnowidze jesteśmy? :evil:
Skoro masz kilka fot 20x30 przy f/4 i jest super żyleta to co się nagle sp***, że przy zdjęciach ślubnych jest nieostro?
Lampy używasz do wspomagania AF? Zrób klasyczny test FF/BF przy pomocy Twojego szkła i jeszcze jednego lub dwóch innych denek. Podepnij swoje szkło do innego body.
Redskull,
jedna sprawa - jeśli używasz tego samego szkła, w tym samym trybie na tej samej puszce i w przypadku tych zdjęć, które odbiłeś na 20x30 wszystko jest OK, a w przypadku "reporterki" (choć takie stwierdzenie niewiele mówi) wychodzą ci mazy, to dla mnie pierwszym podejrzeniem jest, że to ty robisz jakiś błąd. Skoro ustawienia sa takie same, a wyniki nie, i w dodatku częśc wyników, ta dla zdjęć jak mniemam lepiej kontrolowanych jest OK, to nie widzę innego wyjaśnienia jak błędy fotografa.
Ponieważ możesz być bardzo doświadczonym fotografem zastrzegam, że ja tylko dobrze radzę. Czasami starzy wyjadacze przechodząc na nowy sprzęt popełniają poważne błedy. Spróbuj zastanowić się, co może być nie tak no i przede wszystkim pokaż zdjęcia.
jeżeli w studio masz ostrość okay, a w reporterce nie, to wg mnie dwie, trzy rzeczy mogą mieć znaczenie:Cytat:
Zamieszczone przez Redskull
1. szybkość AF w obiektywie - no sorry, tu tokina pewnie nie pobije żadnej eLki canona z pierścieniowym USM :roll:
2. precyzja AF w obiektywie - j.w.
a poza tym:
3. przekadrowywanie ;-) - generalnie obecnie (papiery Canona dot. cyfrówek klasy "1") nie zaleca się przekadrowywania - obrócenie płaszczyzny ostrości może powodować jej utratę - po to, aby tego nie trzeba było robić producent daje ci 150 punktów ustawiania ostrości oraz kilka metod szybkiego ich wyboru (przyciski, kółko, joystick) (tyle teoria, ale ja sam i tak też przekadrowywuję... :oops:)
zmień tokinę na coś szybszego canona i popróbuj. 8)
no i oczywiście także z chęcią przyjrzałbym się tym nietrafionym fotkom. :twisted:
Próbowałeś innego przucisku przy przekadrowywaniu ?Cytat:
Zamieszczone przez Redskull
Pozdrawiam
Dzieki wszytskim za rady, bardzo mi pomogliscie(zwlaszcza linkiem)!
Jesli chodzi o sytuacje zdjeciowe to wyglada nastepujaco. Foce roslinki i landszafty (generalnie bardzo powolne obiekty) i w miare ok. Jesli cos rusza sie szybciej (np. kon klusem) to AF nietrafia. Jesli chodzi o sprawnosc AF to jestem bardzo zadowolony bo nawet w ciemnosciach (zarowka 40W a pomieszczenie12m2) lapie ostrosc na gladkie powierzchnie bez przejazdow w ta i z powrotem. Oczywiscie uzywam wspomagania AF z lampy.
Jakich rozmiarow powinna byc ta magiczna kartka z liniami ?
Sciagnalem i wykonalem testy a FF/BF.
Przy f/4 i 35mm: FF na 20mm
Przy f/4 i 50mm: FF na 14mm
Przy f/4 i 80mm: FF na 6mm
Co z tym robic? Żytnia (szczerzemowiacbardzo sie boje po przeczytanych opiniach) czy regulacja lustra na wlasna reke?