8,9,10 podobają mi się.
Wersja do druku
8,9,10 podobają mi się.
Wycieczka Indie, w planie ten park, 2 wjazdy (wieczór i rano) zony losowane, mieliśmy dużo szczęście.
Widzieliśmy 2 tygrysy a inne grupy "obeszły się smakiem"
jp
--- Kolejny post ---
Zauważ że tylko na tych 3 zdjęciach tygrys prawie "patrzy w oczy"
jp
--- Kolejny post ---
To prawda.
Ale pytaniem jest dlaczego przy 1/125s jest rozmazane, widać ten ruch.
A ruch był wolny, to nie był bieg czy skok, to podnoszenie łapy przy wolnym spacerze.
To nie jest problem AF czy stabilizacji czy też GO.
jp
To problem dużej rozdzielczości.
Fajna wycieczka. Biorąc pod uwagę to, że zdjęci były robione z auta (tak mniemam) to zapanowanie nad kadrem i kompozycją było utrudnione, pewnie stres też robił swoje :)
Też tak myślę.
A dokładniej chyba "małych" pikseli matrycy oraz oglądania tego w rozdzielczości 1:1 na monitorze.
Ale czy z tego wynika że gdybym miał obiektyw 400mm (ze stabilizacją, oczy i wąsy ostre) przy 1/125 sec i miał tygrysa na całej klatce to łapa też byłaby rozmazana przy oglądaniu 1:1 na monitorze ?
jp
Odpowiedzią /której Ci już wielokrotnie udzielano/ jest: dlatego, że ten użyty czas był nieodpowiedni /za długi/ do tej sytuacji.
Czas potrzebny do "zamrożenia ruchu" na zdjęciu nie zależy tylko od szybkości tego ruchu. Znaczenie w takiej sytuacji mają także: kierunek ruchu fotografowanego obiektu, kierunek i szybkość ruchu pojazdu w którym siedział fotograf, kierunek i szybkość ruchu trzęsących się rąk fotografa, odległość od fotografowanego obiektu, rozdzielczość matrycy użytego aparatu oraz użyte powiększenie /zoom cyfrowy/.
Przy tym samym czasie i dłuższej ogniskowej byłaby jeszcze bardziej rozmazana.
Drogi Janie,
mam całkiem podobnego tygrysa, strzelonego również z jadącego pojazdu (aczkolwiek był to jakiś "melex" golfowy jadący po trawie). Mój tygrys akurat poruszał ogonem oganiając się od much, poruszał głową w kierunku zgodnym z ruchem pojazdu i ładnie wystawił się do strzału. Niestety nie miałem sprzętu wymaganego do takich pstryków, bo był to nie dość, że canon to jeszcze lustrzanka i w dodatku 40d. Ogniskowa 135mm, czas 1/500, f11, iso 400. Jpg z puszki, bez jakiejkolwiek obróbki i cięcia czy prostowania. Nie bój się używać krótszych czasów, lekko wyższego iso i mniejszego kalibru. Ja wbrew pozorom nie jestem Twoim wrogiem, ale błagam Cię - nie pisz proszę bzdur i przyjmuj proste argumenty.
Załącznik 1939
Janie Pawlaku, zostałeś namaszczony na mema człowieku:twisted:
Wręcz przeciwnie. Gdyby czas był krótszy, to to uniknąłbyś tego rozmazania. :roll: Jak doszedłeś do takiego wniosku :?
Powtórzę: Szybkość ruchu łapy tygrysa to tylko jedna z wielu zmiennych decydujących o "zamrożeniu jej ruchu", a czas 1/125 jest w tej sytuacji ewidentnie za długi.
Przyłączam się do prośby tomfoot`a :(