Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Adaptery pomiędzy systemem C R i N Z uważam za całkowity bezsens, skoro są to nowe systemy i od razu można kupić odpowiedni korpus i raptem kilka obiektywów. Być może jakiś sens miałby adapter z S E na C R ale pewnie Canon to przewidział ;) i realizacja jego nie jest możliwa.
Co do firmy Techart, to nie pokładałbym w nich specjalnej nadziei, bo adapter EF -> S E dłubią już od wielu lat z takim sobie skutkiem (firmware!).
Ja bym takiego Zeissa FE 50 1.4 chętnie podpiął pod R.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ja bym takiego Zeissa FE 50 1.4 chętnie podpiął pod R.
No właśnie :lol: Na szczęście się nie da ;)
Ale dlaczego na szczęście? z 50mm w Canonie jest tak sobie Fakt 50L dostał skrzydełek pod R, ale taki Zeiss kładzie go na łopatki. RF 50 1.2 jak narazie poza zasięgiem cenowym. Sigmy nie liczę bo to kloc. Więc gdyby Sigma lub techart zrobiła adapterek to git.
nie rozumiem określenia "kladzie go na łopatki"
dla mnie przewaga systemu nad innym systemem może polegać na większym wyborze, np C oferuje 600L a S nie
ale doszukiwanie się różnic w topowych szkłach o tych samych parametrach to onanizm
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ale dlaczego na szczęście? z 50mm w Canonie jest tak sobie Fakt 50L dostał skrzydełek pod R, ale taki Zeiss kładzie go na łopatki. RF 50 1.2 jak narazie poza zasięgiem cenowym. Sigmy nie liczę bo to kloc. Więc gdyby Sigma lub techart zrobiła adapterek to git.
Na szczęście dlatego, że nie trzeba kombinować. Komu pasuje EOS R + RF 50/1.2, to weźmie taki zestaw. Komu nie, to wspomnianego Zeissa + korpus Sony np. A7 III.
I co takiego ma Zeiss FE 50\1.4 czego nie ma np. Sigma ART, która jest bez problemu do podpięcia? Pytam serio bo nie mam pojęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Ten adapter może być fascynujący. Ponieważ używając drugiego adaptera Canona da się do bezlusterkowce Nikona podłączyć szkła ef. A szkło podłączane do korpusu przy pomocy dwóch adapterów będzie budzić respekt ;-)
a już miałem nadzieję że szkła EF potaniają a tu taki dinks, i wszystkie nadziej poszzzzzły teraz wszystko będzie używać EF - bezlustra sony nie istnieją bez EF, teraz bezlustra nikona, oczyiwiście w bezlustrach canona EF pracują jak natywne - canon będzie musiał zwiększyć produkcję :mrgreen: - dwa adaptery do jednego szkła jestem pełen podziwu
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
I co takiego ma Zeiss FE 50\1.4 czego nie ma np. Sigma ART, która jest bez problemu do podpięcia? Pytam serio bo nie mam pojęcia.
Poczytaj o klasycznych konstrukcjach Zeeisa. Miałem kilka Zeissów manualnych (ostały się tylko dwa), polecam sprawdzić samemu jaki generują obrazek. Pisanie o tym nic nie da :) Mam sigmę Art ale to już całkiem co innego. Coś jak porównanie płyty CD do winyla.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Odp: Bezlusterkowce Canon R vs Nikon Z vs Sony A
No i OK. Kiedyś Nikon miał najdłuższy rejestr i wszyscy mogli przypinać Nikkory, teraz sytuacja się odwróciła i wszystko idzie podpinać do Nikona. Nie jestem pewien czy się da szkła Canon R, to 4 mm różnicy w rejestrze, zdaje się, więc powinno się chyba dać zrobić adapter.
Nikon Z 16 mm, Canon R 20 mm, Sony 18 mm. Skoro jest adapter do Sony ....