sprawdź wcześniej tą salę jakie jest tam światło i gdzie można stać, choćby na stronie gminy/miasta.
Wersja do druku
sprawdź wcześniej tą salę jakie jest tam światło i gdzie można stać, choćby na stronie gminy/miasta.
większość zdjęć ogarnij na tej 50 a kilka szerokich ujęć strzel tokiną i dobre będzie
a co szczególnie trzeba uwiecznić ? chyba podpisy i zakładanie obrączek ? z resztą jak nie wiesz to rób wszystko co się dzieje :-)
No właśnie nigdzie zdjęć tej sali w internecie nie ma i się zastanawiam czy jak tam podjadę (daleko nie mam) i powiem, że chciałbym tylko rzucić okiem, bo będę robić zdjęcia i chciałbym się przygotować, to czy kogokolwiek to będzie interesować i czy nie odeślą mnie z kwitkiem. Ale chyba zrobię tak jak polecacie - skupię się na 50 i na tokinie. Może jeszcze od znajomego pożyczę drugie body. Co prawda 450d nigdy mnie nie zawiodło, ale nigdy nie wiadomo kiedy będzie ten pierwszy raz ;) Dzięki za rady ;) A, no i myślę nad agregatem... :D
Co prawda nie znam się totalnie na fotografii ślubnej, ale czytając cały ten wątek odnoszę wrażenie, że w tym konkretnym przypadku najlepszym sprzętem będzie jakiś nanjnoszy smartfon :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
@mateuszw3, początki fotografa ślubnego to nic łatwego... Wielu z nas zaczynało na podobnym sprzęcie i jakoś daliśmy radę. Ważne aby stres Cię nie zjadł bo z drżeniem rąk czasami ciężko jest utrzymać nawet bardzo jasny obiektyw tak aby nie było poruszonego zdjęcia.
Jak masz dobre oko, nie boisz się większych czułości to dasz radę. Weź na wszelki wypadek lampę (o ile potrafisz z niej korzystać), bo koledzy mają rację. Nawet jeśli to nie jest kościół a za oknem będzie ciemno to w środku będziesz miał nieciekawie. Zazwyczaj jednak urzędy stanu cywilnego są dobrze oświetlone więc światła zastanego powinno wystarczyć. Nie wiem natomiast przy jakich czułościach Canon 450D ma znośny szum... z pewnością będzie Ci ciężko zejść poniżej ISO 800.
Ja szczerze mówiąc nawet przy mega jasnych szkłach mam ISO powyżej 2000. Nie boję się lekkiego szumu. Niestety przy Canonie 450D to jest raczej nierealne.
A i pamiętaj o obuwiu na gumowych spodach , tak by cicho się poruszać i w sali jak też w kościele
jerzyp, idź potrolluj sobie gdzieś indziej.
jeśli dobrze naświetlisz klatkę i nie będziesz musiał dużo pracować w Lr nad zdjęciem, to i te 800 iso da się użyć, więc przy świetle 1.8 i czasie migawki 1/50-1/100 ogarniesz sprawę. ogarnij najwięcej tą pięćdziesiątką, zrób parę szerokich zoomem i tyle. jak masz dość wąskie szkło tzn 50mm, to staraj się uchwycić najważniejsze momenty, jakieś detale, emocje na twarzach... co więcej można doradzić...
Weź parę na plenerek i zobacz czy Ci to pasi.