Nie, niestety nigdzie ich nie wrzucałem. Są to zdjęcia bardziej rodzinno-albumowe niż takie do ogólnej prezentacji. mogę jeszcze coś podesłać jeżeli będziesz chciał, ale to już jutro.
Wersja do druku
Nie, niestety nigdzie ich nie wrzucałem. Są to zdjęcia bardziej rodzinno-albumowe niż takie do ogólnej prezentacji. mogę jeszcze coś podesłać jeżeli będziesz chciał, ale to już jutro.
Bardzo chetnie. Ogladanie zdjec uczy wiec bede wdziecznyCytat:
Zamieszczone przez Scream
Pozdrawiam
Troche fotek mozna znalezc na niezawodnym pbase:
http://www.google.pl/search?hs=SyF&h...tnG=Szukaj&lr=
Jak widac mozna miec rozne podejscia, takie:
http://www.pbase.com/dievee/jacques_...neral&page=all
lub takie: http://www.pbase.com/szacharias/inbox
dzieki za linkiCytat:
Zamieszczone przez Diego
te jak wszyscy sobie po kolei robia zdjecia z nieboszczykiem to chyba przegiecie (moze taka kultura tam u nich?)
Jakoś nie rozumiem "zdjęć pogrzebowych".
Po co to?
Czy po latach muszę sobie przypomnieć jak smutno mi było po stracie kogoś bliskiego, czy muszę zobaczyć kto płakał, kto nie, ilu było ludzi?
Moja babcia i rodzice mają mnóstwo takich zdjęć, staram się ich nie oglądać. Są takie "puste" ot kilka zbliżeń twarzy osoby zmarłej, kilka ujęć ogólnych jak wygląda w trumnie, ból, rozpacz łzy rodziny.
Wolę pamiętać czyjś wygląd gdy żył a nie jak wyglądał w trumnie.
Na Twoim miejscu zamiast stosować lampę po prostu starałbym się wycisnąć wszystko z zestawu 300d + 100-400.Cytat:
Zamieszczone przez amperior
Wiadomo ze szumi to to @ 1600 ale zdjęcia pogrzebowe raczej są utrzymane w tonacji B/W wiec szum doda tylko efektu.
Ja bym po prostu nie błyskał - jaki klimat panuje na pogrzebie zapewne wie wiekszosc z nas - nie wyobrazam sobie przeszkadzać rodzinie błyskiem flasha - starczy ze bedziesz klepal lustrem.
Racja, tak sie postaram zrobicCytat:
Zamieszczone przez ripek
z tego co przerzalem linki w tym watku, to przy obrobce pamietaj o B&W, znacznie lepiej to wyglada, kolor tego dnia moze byc nieadekwatny do sytuacji, i czasmi namieszac troche w "klimacie" zdjecia... tylko b&w...
choc sam mam mieszane odczucia do takich zdjec, to wydaje mi sie ze, trzeba do tego podejsc jednak jak do zwyklego fotoreportazu, moze kilka ciasniejszych zdjec ale glownie jednak szerokie plany... no i staraj sie nie miec caly czas aparatu przy oku, niech wisi na szyji gotowy, a podnos go co jakis czas rob kilka zdjec i znowu chwila obserwcji. No i tak jak na tego typu uroczystosciach, sa talie momenty ktore pewnie trzeba uchwycic, jak np. sypniecie piachem na trumne... dluzszy czas w okolicach 1/20 wydobedzie ruch reki i piasku.... ehhh ciezki kawalek "chleba"
EDIT: a ja mam odmienne zdanie o flashu, tzn uzywaj go do doswietlania a nie do oswietlania, ale jednka uzywaj
Czego unikać ? Tekstów typu:"proszę o uśmiech"
Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Kiedy to wołałem fotki z RAW'a postanowiłem ,że te z pogrzebu będą B&W natomiast te ze stypy w kolorze. Jakoś nie pasował mi "kolor" do sytuacji na cmentarzu, natomiast czarno-białe zdjęcia ze stypy nie wyglądały by najlepiej.
Ot właśnie. flasha używać do doświetlania nie do oświetlania.