no u ciebie ten dol jest zdecydowanie za ciemny :roll:
nie zostaje mi nic jak kupic szeroki kat + polowke i probowac
Wersja do druku
no u ciebie ten dol jest zdecydowanie za ciemny :roll:
nie zostaje mi nic jak kupic szeroki kat + polowke i probowac
Nie przyjrzałeś się zdjęciu :twisted: - po lewej stronie na wodzie jest refleks słońca, a po prawej jasne chmury -co bys zrobił tutaj z filtrem połowkowym i jak go ustawił :?: :idea: ? Masz 5EV i musisz się w tym zmieścic, a ta scena miała tak +/- 9EV(no, chyba, że lubisz przepalenia) 8)
Arkan
moze odwrocil bym filtr do gory nogami i mierzyl swiatlo na wode ? :twisted:
moze to by tak nie przepalilo slonca :roll:
pytanie - co ci dal polar w tej sytuacji? bo na moj gust nic.. majac slonce w kadrze polar praktycznie nie dziala..
To nie chodzi o słońce. Ten sposób wyczytałem u Mroczka i według mnie działa.
"W czasie zachodu słońca, odbicia światła w wodzie jeziora tworzą bardzo piekne, kolorowe refleksy, ale jednocześnie powodują, że kontrast między nimi a innymi obiektami jest ogromny i wielokrotnie przekracza ten, który może być tolerowany przez film. Filtrem polaryzacyjnym można ten wielki kontrast zredukować"
A. Mroczek "Książka o fotografowaniu" - polecam szczególnie rozdział "O sposobach na kontrasty", ale pewnie już czytałeś....
No co ty Czacha, przestaje polaryzować? :shock: :lol: Dobrze, że moja Pani od fizyki tego nie słyszy. :mrgreen: :mrgreen:Cytat:
majac slonce w kadrze polar praktycznie nie dziala
Arkan
dobrze ze nie slyszy ze sie z tego smiejesz ;-) wez polara, ustaw sie przodem do slonca i nim pokrec... a potem obroc sie o 90* , tak aby slonce bylo do ciebie pod katem prostym.. i teraz pokrec polarem...
.. zdziwiony? :P
Tiaaa...tylko,ze refleksy stanowia tutaj zaledwie ok.5% ogolu motywu,wiec jesli uzywa sie pomiaru punktowego,a taki nalezalo zmierzyc z tonow srednich,slepe powtarzanie przykladow z ksiazek (ktore notabene byly wykonywane w innych warunkach i sytuacjach zdjeciowych) nie swiadczy o duzej wiedzy,ale o braku inwencji i myslenia (bez obrazy,ale obnizac sobie sztucznie EV o dwa albo trzy stopnie polarem :D :?: :!: )...zdjecie tak jak ktos juz napisal jest niedoswietlone w dolnych partiach i nic tego nie da"wyciaganie"...
Oczywiscie sa magicy,ktorzy ze zdjecia przystanku autobusowego zrobionego cyfrowka wielkosci pudelka od zapalek ,po kilkunastu godzinach tracenia wzroku przed ekranem,wypiciu kilkudzuiesieciu kaw i zjaraniu "paru" paczek paierosow,wyczaruja reprodukcje Bitwy pod Grunwaldem nie do odroznienia od tej zrobionej Nikonem F5,ale czy to jest jeszcze FOTOGRAFIA :?: :?: :?:
Czacha, oczywiście, że masz rację - mój smiech miał oznaczać potwierdzenie. Tak jak napisałem w cytacie, chodziło mi o zmniejszenie kontrastu - szczególnie piasku , który po prostu świecił. Zresztą, nie twierdziłem, że to rewelacyjnie naświetlone zdjęcie, bo nie to było przedmiotem dyskusji. Pokazałem to zdjęcie, żeby uzasadnić bezsens użycia filtru połówkowego kiedy mamy doczynienia z odbiciami światła/obrazów w układzie gdzie zmiana kontrastu nie przebiega wg. jakiejś określonej lini (np. niebo nad łąką). Polemizowałem ze stwierdzeniem - połówka + pomiar uśredniony i do tego służyło to zdjęcie - wyobraź sobie w tym zdjęciu połówka + uśredniony :)Cytat:
.. zdziwiony?
Arkan
[ Dodano: 27-08-2004 ]
Scaramanga, rozumiem Twoją niechęć do ksiązek, ale może zaczniesz od czegoś krótszego np. od dokładnego przeczytania postów - wtedy się dowiesz czego dotyczy dyskusja i po co został zamieszczony przykład. Może tez nawet zauważysz, że jesteśmy zgodni co to tego, że należy mierzyć punktowo i może też doczytasz się na co robiony był pomiar w przykładzie.Cytat:
slepe powtarzanie przykladow z ksiazek
Arkan
Widze,ze moge zarzucic Ci dokladnie to samo,nie czytasz dokladnie tego co ja napisalem...
Jesli chodzi o ksiazki,to zdziwilbys sie ile mam ksiazek na temat fotografii nie liczac pism,ktore zawalaja mi pol strychu,zawsze lepiej uczyc sie na czyichs bledach niz na swoich(tak wychodzi taniej,a poza tym wszystko juz wymyslono...no moze z malymi wyjatkami jak podroze w czasie :wink: )
Srednie tony mozna znalezc w chmurach,ale nie trzeba isc az tak wysoko,wystarczy na srodek...cypla 8)
Jesli zalozy sie filtr przy zdjeciu pod slonce ryzykuje sie odblaskiem chyba,ze filtr ma SMC,choc i to nie zawsze pomaga.Udalo Ci sie tego uniknac.Jesli slonce jest jeszcze wysoko nad horyzontem (tu jest jeszcze silne)
to niestety wyjda problemy z kontrastem.Jedynym wyjsciem bylo poczekac kilkanascie minut na
slabsze slonce oraz zrownanie tonalne i wtedy zastosowac szary polowkowy o lekkiej lub mocnej gradacji
zaleznie od zamierzonego efektu.Pojawia sie znowu wyzszosc kliszy(5 klatek+bracketing co 0,5 EV
i zapewne wybralo by sie jakies :arrow: "mistrzowskie zdjecie")
mozna strzelic ze statywu kilka fotek z AEB a pozniej w szopie nalozyc je na siebie - lepszy efekt niz z kliszy.. ;-)