Odp: EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything
Cytat:
Zamieszczone przez
PrzemekM72
Panowie, nie zaśmiecajcie kolejnego wątku :-)
Słusznie, dlatego wyciąłem tutaj :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Słusznie, dlatego wyciąłem tutaj :).
ale przyznam, że się czegoś nowego o smienie dowiedziałem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Rzeczona Smiena nie mogła mieć nic takiego gdyż nie posiadała żadnego zasilania. Faktem jest że Smieny używałem ze 40 lat temu ale tyle jeszcze pamiętam ;).
Ja swojej pamięci jednak na wyrost zaufalem [emoji58] (chyba to jednak model E byl).
Za zamieszanie przepraszam.
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
ale przyznam, że się czegoś nowego o smienie dowiedziałem :)
Czego że miała światłomierz :lol:?
Ja jedyny światłomierz jaki sobie z tego okresu przypominam to ten:
Załącznik 1433 ;)
Gdzieś go nawet mam.
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Ja swojej pamięci jednak na wyrost zaufalem [emoji58] (chyba to jednak model E byl).
Za zamieszanie przepraszam.
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Nic się nie dzieje, dzięki temu są fajne wspominki... :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Załącznik 1433 ;)
Gdzieś go nawet mam.
Uhm :) Mój trochę zżółkł :)
Ale ten działa do dziś. A teoretycznie nie powinien :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
"Smena Symbol" ma światłomierz jak najbardziej. To ogniwo selenowe umieszczone wokół obiektywu i był to duży postęp w stosunku do "Smeny 8M" jeśli weźmiemy pod uwagę ilość prawidłowych exp.
--- Kolejny post ---
A co do "dalmierza" to miała go Czajka. Robiła w formacie APSc i na kiliszy wychodziło 72 klatki.
mam taką w szafie nadal ale ja w niej światłomierza nie widzę :) ale nie używałem od podstawówki (gdzieś od piątej klasy :mrgreen:) bo bardzo szybko kupiłem zenita ten miał światłomierz i to było w wizjerze później było na zdjęciu - duża zaleta - dlatego go między innymi kupiłem
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Załącznik 1433 ;)
Gdzieś go nawet mam.
łał światłomierz z pewexu ja się posiłkowałem instrukcją obsługi rzeczonej smieny i o dziwo zdjęcia wychodziły - widocznie DR matrycy był wystarczający :mrgreen:
Odp: Smiena i inne muzealia - wątek sentymentalno wspomnieniowy ;)
Tyle tylko, że Smiena E nie była produkowana seryjnie. ;)
Były natomiast dwie elektroniczne wersje Vilii (plus selenowa Vilia Auto)- Orion EE (z preselekcją czasu) i Siluet Elektro (z preselekcją przysłony), z których ten ostatni faktycznie miał dwie diody w celowniku, jedną sygnalizującą ustawienie czasu dłuższego niż 1/30 s, drugą ostrzegającą o za dużym otworze przysłony: https://chemnitzer27.blogspot.com/20...t-elektro.html
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
O ile dobrze pamiętam to w Smienie 8, w celowniku, były dwa światełka - czerwone na niepoprawne naświetlenie oraz żółte na poprawne lub akceptowalne. Byle jak ten światłomierz dzialał, ale był. I nie dawało się go wyłączyć [emoji6].
To nie Smiena. ;) Ten system wskazania ekspozycji był stosowany w enerdowskiej Beirette 35 - czerwona dioda ekspozycja niepoprawna, zielona - poprawna: https://www.flickr.com/photos/355730...7624894649068/
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
mam taką w szafie nadal ale ja w niej światłomierza nie widzę :) ale nie używałem od podstawówki (gdzieś od piątej klasy :mrgreen:) bo bardzo szybko kupiłem zenita ten miał światłomierz i to było w wizjerze później było na zdjęciu - duża zaleta - dlatego go między innymi kupiłem
W kwestii wizjera zenita to w 12xp wizjer pokazywał chyba niecałe 70% kadru, dziś nie do uwierzenia że można było zrobić taką parodię...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
W kwestii wizjera zenita to w 12xp wizjer pokazywał chyba niecałe 70% kadru, dziś nie do uwierzenia że można było zrobić taką parodię...
20x28 mm dokładnie, czyli liniowo 83x78%, za to powierzchniowo 65%. Dało się robić zdjęcia? Dało. :)