Odp: 80D jakość zdjęć (ziarno, szum...)
Gdzieś tam po drodze ostrości nie podkręcasz?
Nie ostrosci po drodze nie podkrecam jedynie w camera raw czasem moge lekko podostrzyc ale wtedy jestem swiadom skutkow i patrze czy są akceptowalne.
Ogolnie wiem juz wszystko w kwestii o którą pytałem więc myślę że mozna zamknąć wątek aby kogos nie irytowac.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim.
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Musisz kupić coś Fuji nawet X-T10 będzie kryształ czyste. Do tego 18-55 2.8-4 i masz piękny system za cene 80D .
Jak porównasz tego fujika nastawiając taką samą ekspozycję wg tego co widzisz a nie parametrów zadanych przez aprat to się możesz rozczarować.... ;-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Dziękuję za odpowiedzi...
Oczywiście że chciałbym, aby obraz był kryształowy i to bez odszumiania :) lecz jestem realistą i zdaję sobie sprawę, że tak nie będzie. Dlatego pytam, czy to co uzyskuje to max możliwości tego body czy nie, a ja coś pogarszam. Zacząłem sie nad tym zastanawiać po obejrzeniu zdjęć testowych tym body na optyczne.pl gdzie zdjęcia są bez odszumiania i chyba od razu w jpg-u robione i na nich takiego ziarna nie ma (
http://pliki.optyczne.pl/C80D/sample...107_iso200.JPG )a ja robię w rawach więc przynajmniej tak mi się wydaje powinny być nie gorsze a w zasadzie lepsze...
Poniżej wrzucam zgodnie z prośba czystego rawa ...
Załącznik 1342
i jeszcze jeden z innych tam gdzie RODO mnie o dane osobowe nie zje - bez twarzy zawodnika
Załącznik 1343
Pewnie ten typ tak ma i więcej nie da się z niego wycisnąć technicznie i trzeba bardziej skupić sie na umiejętnościach fotografowania, oświetlenia itd... ale wolałem zapytać i upewnić czy to nie jest jakaś wada mojego body.
Oderwij się od analizy technicznej a skup się na analizie merytorycznej - to pomaga :)