Tam Czy zmieniać system? to wyczytałeś?
Wersja do druku
Tam Czy zmieniać system? to wyczytałeś?
facet już po zmianie systemu i co zdjęcia są ostre?
rady becekpl jak zwykle w punkt, a że prosto z mostu i bez owijania w bawełnę - to niewątpliwie jakiś tam problem jest ale jeśli ktoś zmienia system z powodu komentarza innego użytkownika forum to ja nie mam pytań
facet chciał nowy system to kupił, jakby chciał robić zdjęcia to pewnie zrobiłby coś innego
poziom pouczania i przerośnięcia ego użytkowników na obu forach oceniam jako bardzo podobny, na żołtym forum więcej niezłych zdjęć ale kiedyś było znacznie więcej :) więc kiedyś sie pewnie wyrówna
dobry kompakt to taki w którym wszystko można ustawić samemu
jeśli po jakimś czasie stwierdzisz ze chcesz więcej zmienisz na aparat z wymienna optyka
a kompakt zawsze się przyda
Mam znajomą makijażystkę co potrzebowała dobry zdjęć prosto z puszki na fB. Miała jakiś tam samsung galaxy ale dla niej lipa skóra była . Powiedziałem jej to kup sobie iphona. Kupiła 8plus z ubezpieczeniem za ponad 4k i.... nadal jak robiła tak robi tyle, że jest 4k w plecy.
Dokładnie to samo sobie pomyślałem.
@jaśFasola, popatrz np. na 200D jak radził Zdebik. Do tego ten kitowy obiektyw z zestawu albo naleśnik 24/2.8. Albo popytaj na nikoniarzach (tam Ci doradzą d3400 z kitem).
https://www.flickr.com/photos/mike_gillan/albums
Jak klikniesz na któreś z pojedynczych zdjęć to pod nim będziesz miał podane czym było robione i przy jakich ustawieniach.
Większość zdjęć powstała za pomocą zestawu Canon EOS 70D + EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM + EF-S 24mm f/2.8 STM.
Jest rok 2018 i 70D zastąpiłbym 80D z powodu:
Źródło: https://fotoblogia.pl/8439,canon-eos...e-wrazenia,allCytat:
Drugą ważną nowością jest nowy układ autofokusa. U poprzednika było dostępnych jedynie 19 punktów AF, tymczasem Canon EOS 80D oferuje aż 45 punktów AF z czego wszystkie to punkty krzyżowe, które pokrywają nieco większy obszar. Aż 27 punktów, w tym 9 krzyżowych, będzie dostępnych przy przysłonie f/8, a punkt centralny oferuje czułość do — 3EV. Tu Canon EOS 80D wypada rewelacyjnie w porównaniu do głównego konkurenta, Nikona D7200, który ma 51 pól AF, ale jedynie 15 pólkrzyżowych.
Po krótkich testach mogę śmiało stwierdzić, że Canon EOS 80D ostrzy błyskawicznie, także w trybie Live View. Ostrość jest ustawiana w mgnieniu oka, a w przypadku podglądu na żywo, niemal od razu po wybraniu punktu palcem na ekranie. Już w modelu EOS 70D było dobrze, ale tu jest rewelacyjnie. To wszystko zasługa ulepszonego układu Dual Pixel CMOS AF, czyli algorytmu oraz punktów detekcji fazy umieszczonych na matrycy. System AF został rozbudowany, ma dużo możliwości ustawień pracy.
jeżeli Cie tylko stać to bierz to co kolega wyżej zaproponował i już..80d to świetny aparat z wielkimi możliwościami...bo szkoda tutaj czasu na dyskusję ze starymi baranami co rozumy pozjadali już lata temu i teraz siedzą głodni w ciszy