Odp: Jaki obiektyw 70-200 do Canona 80D? [Sigma f/2.8 vs Canon f/4]
Dzisiaj miałem okazje robić zdjęcja Sony z obiektywem 2.8/50 MACRO i powiem szczerze, że robi wrażenie. Teraz mam w głowie jeszcze większy mętlik ;) . Zastanawiam się czy potrzebuję 70-200, w którym głównym atutem był większy zoom niż na kitowym 18-55. Ostatnio strasznie się na niego napaliłem. Będę musiał się mocno zastanowić, zanim coś kupię. Wielkie dzięki za podpowiedzi w temacie 70-200 ;) Pzdr
Byles pod wrazeniem Sony ale w jakim sensie? Canon ma tani obiektyw 50 1,8
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamilson19
Dzisiaj miałem okazje robić zdjęcja Sony z obiektywem 2.8/50 MACRO i powiem szczerze, że robi wrażenie. Teraz mam w głowie jeszcze większy mętlik ;) . Zastanawiam się czy potrzebuję 70-200, w którym głównym atutem był większy zoom niż na kitowym 18-55. Ostatnio strasznie się na niego napaliłem. Będę musiał się mocno zastanowić, zanim coś kupię. Wielkie dzięki za podpowiedzi w temacie 70-200 ;) Pzdr
Zrobiles zdjęcia 50 macro i zastanawiasz sie czy 70-200 bedzie ci potrzebne ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Zrobiles zdjęcia 50 macro i zastanawiasz sie czy 70-200 bedzie ci potrzebne ?
No tak, może nie powinienem kupować 70-200, bo zapłacę za coś czego nie będę wstanie wykorzystać, a po robieniu zdj 50-ką zauważyłem ze swiat nie kręci się wokół teleobiektywów.
Czyli krótko mówiąc, sam nie wiesz czego chcesz i co będziesz pstrykać....
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
Czyli krótko mówiąc, sam nie wiesz czego chcesz i co będziesz pstrykać....
Pięknie podsumowane :) dziękuję za wszelką pomoc ;) Do zamknięcia.
udana próba reaktywacji tego forum, gratulacje
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamilson19
Pięknie podsumowane :) dziękuję za wszelką pomoc ;) Do zamknięcia.
Mam nadzieję, że cię to nie zniechęci do fotografii, ja wiele obiektywów kupiłem nie wiedząc czego chcę i po co je kupuję :)
Na pewno coś kupię i nie zrezygnuję z fotografii, za dużo wydałem na aparat zeby to wszystko tak rzucić w kąt ;). Z robienia zdjęć czerpię wielką przyjemność :) (nie chcąc wznawiać tematu jaki obiektyw powinienem kupić, powiem tylko - całkiem możliwe że pozbieram jeszcze i kupie używany 24-70 f4 ;) ) pozdrawiam
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamilson19
Na pewno coś kupię i nie zrezygnuję z fotografii, za dużo wydałem na aparat zeby to wszystko tak rzucić w kąt ;). Z robienia zdjęć czerpię wielką przyjemność :) (nie chcąc wznawiać tematu jaki obiektyw powinienem kupić, powiem tylko - całkiem możliwe że pozbieram jeszcze i kupie używany 24-70 f4 ;) ) pozdrawiam
(Ma funkcję MACRO a ogniskowe do samochodów chyba fajne)
Hmmm, zakres 24-70mm jest raczej projektowany z myślą o aparatach pełno klatkowych. Wspomniany przez Ciebie obiektyw nie jest na dodatek jasny, wybitnie ostry na mniejszych matrycach a makro w nim pewnie nie powala. Osobiście do mojej nie pełnej klatki podpiełem go tylko raz. Aby sprawdzić czy działa. Znacznie bardziej od C24-70/4 L wolał bym na małą matrycę coś o zakresie 17-50/55mm ze stałym światłem f/2.8 lub Sigmę A 18-35mm f/1.8. Wszystkie te obiektywy będą tańsze, jaśniejsze i ostrzejsze niż wspomniany C24-70/4 L.