a Lx15?
Wersja do druku
a Lx15?
LX 100 jak debiutował zebrał bardzo dobre opinie, głównie ze względu na szkło Leici i video 4K (jeden z pierwszych kompaktów z 4K na świecie). Dziś nowy można kupić o jakieś 40-45% taniej niż na starcie.
LX 15 nie znam, ale rzuciłem okiem - wygląda ciekawie, trochę robiony na serię RX100 od Sony. Nie jestem na bieżąco z ofertą Panasia, ale wygląda mi to na trochę niższy model, tyle że nowszy (ale mogę się mylić !).
Z Canona stawiałbym na g7x. Jeśli chodzi o inne marki to LX100. A może smartfon z dobrym foto?
Nie wiem jak dla kogo. Sam na razie podchodzę sceptycznie lecz nie da się ukryć że postęp technologiczny w tej dziedzinie jest znaczny. Poza tym smartfon niewielki i zazwyczaj po ręką.
https://www.optyczne.pl/11831-nowo%C...artfonami.html
Tak jak było już wspomniane. Jeżeli chodzi o dobry kompakt to albo LX100 albo Sony RX100 (w zależności od budżetu wersja od 1-5). Swego czasu miałem RX100 Mk1 i byłem więcej niż zadowolony, zdjęcia wychodziły piekne jak na matryce 1cal. Sony ogólnie bardzo dobrze ogarnia temat foto czy to w kompaktach czy w bezlustrach. Co do LX100 to brat posiada więc też mogę się wypowiedzieć, że jest to świetny sprzęt, duży plus za analogowe pokrętła, jakość zdjęc baardzo dobra (matryca większa niż w Sony bo tu jest mikro 4/3), dodatkowo jest EVF (Sony do RX100 daje EVF dopiero od wersji III, za którą trzeba dać około 2400zł).
Kolejna sprawa, w obydwóch przypadkach są bardzo dobrej jakości obiektywy: Sony posiada optykę od Carl Zeissa i dobrym świetle 1.8, Panasonic za to posiada Leice o jeszcze lepszej minimalnej przysłonie bo 1.7.
Jeżeli ja miałbym wybierać na dzień dzisiejszy chyba skłoniłbym się ku LX100, ze względu na większą matrycę.
A co z matryca APS-C? W tej chwili mam zajefajny kompakt Ricoh GR właśnie z matrycą APS-C ale brakuje mi trochę jakiegoś zooma... ;)
Czy ja wiem... Zobacz ten wątek z sąsiedniego forum
iPhone też może - dla posiadaczy iPhonów i nie tylko