Odp: Jakość zdjęcia w pionie i poziomie
Strach się odezwać w tym wątku;)
Pierwszy krok testowy jaki bym zrobił to porównanie zdjęć w pionie i w poziomie przy wyłączonej stabilizacji i na statywie.
To eliminuje sporo potencjalnych przyczyn różnic ostrości: wadliwa stabilizacja, sposób trzymania body, przypadkowe poruszanie pierścieniem ostrości.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Strach się odezwać w tym wątku;)
Pierwszy krok testowy jaki bym zrobił to porównanie zdjęć w pionie i w poziomie przy wyłączonej stabilizacji i na statywie.
To eliminuje sporo potencjalnych przyczyn różnic ostrości: wadliwa stabilizacja, sposób trzymania body, przypadkowe poruszanie pierścieniem ostrości.
dokładnie,, ile ja nocy nie przespałem przez 85mm f/1.2:lol:
ze statywu jedna bajka, a z ręki nawet przy krótkich czasach bardzo duży procent nieostrych...
kiedy juz prawie zwatpiłem, przyszło olśnienie:mrgreen:, trzymając w prawej rece body, a podpierając lewą obiektyw dawno temu nauczyłem sie układac dłon/place w cos na ksztłat statywu (trzy palce podpieraja szkło) i dwa z nich opierałem na osłonie psłonecznej a w tym obiektywie jest ona ruchoma i jej drgania/ruchy przekładaja sie na minimalne poruszenia pierscienia ostrosci, wiec zmiana sposobu trzymania uratowała mi szkło(jak juz wiele razy było mówione, to człowiek najczesciej jest najsłabszym ogniwem )
Cytat:
70-200 zdjęcie pionowe to żyleta
Czy w tym obiektywie nie ma obcji przelaczania IS dla poziomu i pionu..