Odp: 35 mm pod pełną klatkę - jaki wybrać?
Mam 6d z 35ISf2, razem tworzą fajny kompaktowy zestaw. AF trafia zawsze, nie zależnie od warunków. Jeżeli nie trafia to moja wina, albo jest tak ciemno, mało kontrastowo, że obojętnie z jakim szkłem i tak by nie trafił. Canon 35 L kusi mnie cały czas, ale po pierwsze jest cięższy i większy, po drugie to z f2.0 jest czasem problem z zachowaniem głębi ostrości przy szybkim reportażu, a co dopiero przy 1,4... Co do budowy 35IS, to się nie obawiaj, jasne że nie jest tak pancerny jak eL, ale o ile nim gdzieś mocno nie przywalisz to raczej nie masz się co obawiać o trwałość.
Canon 35 IS f/2 jest bardzo fajnym i często niedocenianym szkłem i do tego stabilizacja która w Towim przypadku może dużo pomóc w ciemnych kościołach.
Jak byś szukał dobrej używki z niewielki przebiegiem to mam akurat na sprzedaż taką 35'tkę Canonowską (zakupiona w marcu 2016r), bo ja jednak potrzebuję zooma 24-70mm.
A, czy w C 35/2 IS przeszkadza Wam w kościele i na sali koma i winietowanie. Czy jest to wada zauważalna? Czy może DPP daje radę i można to olać?
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Przy obecnym sofcie (nie ważne jakiej firmy) nie zwracam uwagi na takie rzeczy, a winietę i tak lubię i czasami nawet specjalnie dodaję softowo ale oczywiście ze smakiem.
35L Mk I moge polecic z czystym sumieniem - swoj egzemplarz kupilem okazyjnie za 500 funtow od fotografa slubnego - obudowa odrapana ale optycznie i mechanicznie OK. Dosc czesto go uzywam na eventach - kolory rewelacja, dosc ostry juz od f1.4, aberacje chromatyczne zalatwiam jednym kliknieciem w ACR. To jedno z moich bardziej ulubionych szkiel.
Ja używam Sigmy art i bardzo ją sobie chwalę, w ciemnych pomieszczeniach z 6D też sobie dobrze radzi. Jedyna jej wada to to, że jest ciężka strasznie :P
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Przy obecnym sofcie (nie ważne jakiej firmy) nie zwracam uwagi na takie rzeczy, a winietę i tak lubię i czasami nawet specjalnie dodaję softowo ale oczywiście ze smakiem.
Przy obecnym sofcie usunięcie winiety to faktycznie jedno kliknięcie. Tylko, że przy nie najnowszych puszkach Canona (5dmk3, 6dmk1) jeśli na brzegach kadru mamy dużo cieni i zdjęcie robimy na nie przesadnie wysokim iso (~1600) to to jedyne kliknięcie wprowadzi bardzo dużo szumów na brzegach kadru.
Cytat:
Zamieszczone przez
elduce
Mam 6d z 35ISf2, razem tworzą fajny kompaktowy zestaw. AF trafia zawsze, nie zależnie od warunków. Jeżeli nie trafia to moja wina, albo jest tak ciemno, mało kontrastowo, że obojętnie z jakim szkłem i tak by nie trafił.
...
Też mam 6d z 35ISf2. Ale to samo co wyżej mogę napisać o prawie* każdym moim szkle łącznie z jasnymi Sigmami. Ten obiektyw ma faktycznie bardzo dobry i szybki AF, ale owszem zdarza mu się czasami nie trafić.
*Z wyjątkiem Tamrona 70-300mm VC USM.
A, jak wyglądają rogi przy ISO 3200, czy 6400 i wyciągnięciu jeszcze cieni o 1EV ???
Chyba zaryzykuję. W sumie to już zamówiłem tego Canona 35 IS, ale jeszcze nie odebrałem. ;) W sobotę będą pierwsze testy.
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Tylko, że przy nie najnowszych puszkach Canona (5dmk3, 6dmk1) jeśli na brzegach kadru mamy dużo cieni i zdjęcie robimy na nie przesadnie wysokim iso (~1600) to to jedyne kliknięcie wprowadzi bardzo dużo szumów na brzegach kadru.
Co to tutaj za "rewelacje" wypisujesz, wyciąganie z cieni na 6d1 lepiej wypada, niż na 6d2. I jeszcze ISO 1600 ... Naprawdę masz 6d, czy może jednak 60d ? :P
mialem 25/2 is winieta bardzo rzuca się w oczy ale o wyciaganie z cieni winiety bym sie nie martwił. Jak ktoś ma pieniądz to wybór jest prost 35/1.4 L choćby używany, inne warianty to półśrodki.