Sprawdź jak zdjęcie jpg wygląda w lightroomie i po sprawie.
Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
Wersja do druku
Problem pewno dotyczy braku dolaczonego profilu i ogladanie tego na szerszym gamucie.
No jasne, Adobe uber alles.
Bo przecież konwersja do sRGB (nawet bez załączonego profilu) to zbyt trudna czynność do ogarnięcia.
Albo, jeśli koniecznie musi być Adobe RGB, zainstalowanie czegoś normalnego, np. FastStone.
@xxkomarxx: problem widoczny będzie na każdym monitorze, nie musi to być szerokogamutowiec.
Fastone to coś normalnego do wyświetlania kolorów ?, używam od lat, ale nie do sprawdzania koloru a lubię ją za parę rzeczy, jest szybka itp.
Jak lightroom robi konwersję do srgb czy Adobe rgb bez załączenia profilu? i pomijam temat autora, że ustawił tak jak napisaliscie.
Nie, to normalna przeglądarka plików graficznych, która ma zaimplementowaną obsługę profili i nie sprawia takich problemów jak ta wbudowana w Windows.
Nigdzie nie napisałem, że ma być bez profilu. Może być bez profilu, bo w przypadku plików w sRGB nie ma to większego znaczenia (pliki bez dołączonego profilu traktowane są jak sRGB właśnie). Eksport do jpega sRGB dla Lr nie stanowi problemu.Cytat:
Jak lightroom robi konwersję do srgb czy Adobe rgb bez załączenia profilu?
I w tym punkcie prawdopodobnie się myli. Ludzie różne głupoty robią nawet nie zdając sobie z tego sprawy, typowy przypadek to podpinanie niewłaściwego profilu jako profil monitora.Cytat:
i pomijam temat autora, że ustawił tak jak napisaliscie.
Niech autor przy eksporcie zrobi screen okna exportu, to wtedy będzie wiadomo jaki profil jest ustawiony na wyjściu.
arturof, wrzuć gdzieś na serwer ten plik i zobaczymy, co jest z nim nie tak.
Ostatnio mialem pania ktora miala dokladnie ten sam problem. Okazlo sie zdjecia nie mialy osadzonego profilu.