-
Odp: Canon 550d + 18-135
Odnośnie DR'u to się w pełni zgadzam :P
Co do wyboru obiektywu, to rozumiem, że od czegoś trzeba zacząć i ja był bym za tym, aby docelowy użytkownik wybrał sobie to co potrzebuje. Ale ów użytkownik może się nie zainteresować fotografią i wówczas zostanie tylko z jednym obiektywem wybranym przez Ciebie. Wtedy pewnie mega-zoom ma większy sens ;)
-
A już myślałem, że wylecę z forum :). Widzisz, właśnie o to mi chodziło, choć 17-85 to nieco mało na mega zoom. Na allegro jest też tamron 18-200, ale tam już jest tragedia.
A dodam jeszcze, że w problem o którym zacząłem dotyczy, tak jak pisaliście samego 18-135. Podpinałem inne szkło do 550d i było ok, z kolei 18-135 na 7d robił dokładnie to samo.
-
I masz racje - 18-135 to dosyc dobry obiektyw, jak na zooma o dosyc szerokim zakresie przy tak niewysokiej cenie. Fakt faktem, to taki plasticzak i do powazniejszych zastosowan srednio sie nadaje, ale jako zachecacz do wejscia w swiat fotografii na pewno sie nada. A tym bardziej do okreslenia swoich preferencji - w koncu zawiera wszystkie najpotrzebniejsze ogniskowe, a ze sprzet jest ze stajni,to i wsparcie ze strony oprogramowania aparatu ma pelne. Mam tez taki obiektyw , juz nie korzystam z niego, ale czesto nosze jako drugi , na wszelki sluczaj... , jest lekki, w miare celny , cichy i ma fajna stabilizacje. Swiatla brak, ale to przyjdzie w nastepnych, jak juz bedzie wiadomo, co brac jako dcelowe. W tym twoim moze byc problem, bo te bledy z przeslona moga wskazywac albo na nia sama, na jej flex, albo na sama elektronike , a dodatkowo to gwaltowne skakanie AF-u i poszukiwanie punktu celnosci to moze byc cos z encoderem - daj Boze, zeby byl tylko zasyfiony, wyczyszczenie pomaga, ale trzeba wiedziec dokladnie co i jak robic. Sprawdz, czy nie byl zalany, albo, czy nie jest mocno zakurzony wewnatrz - jak go dostales w tzw. gratisie, to moze warto przy nim podlubac , a jak masz mozliwosc zwrocic, to to zrob, bo niesprawnosci sa wystarczajace, aby uniemozliwic w miare spokojne fotografowanie, a sama naprawa moze byc dosc droga.