Zobacz do czego to ma być podłączane. Do canonów bez mikroregulacji nie brałbym żadnych innych szkieł jak szkła systemowe...
Wersja do druku
70-200/4 l
Co nie oznacza że wymienione obiektywy również będą tak chodzić. Najlepiej kupować obiektywy w sklepie stacjonarnym gdzie będzie można przetestować przy kupnie i wybrać egzemplarz pod swój aparat - to jak najbardziej. Jak przez neta to ja bym pozostał jednak przy systemowych, lub zakup u Cichego sprawdzonego egzemplarza
--- Kolejny post ---
To by była najlepsza opcja, pytanie tylko czy autorka wątku będzie chciała przepinać obiektywy
Ewentualnie jeszcze można pomyśleć o Canon 70-300 IS II - 2218,- ale jest teraz na niego cashback 430,- to koło 1800 wyjdzie. Z informacji w necie wychodzi że AF jest niezły
Zdaję sobie sprawę, że każdy może mieć inne doświadczenia...
Kategoryczne stwierdzenie, że nie ma co brać niesystemowych szkieł do korpusu bez mikroregulacji jest MOIM zdaniem niewłaściwe. Również w moim przypadku zdecydowana większość nietrafionych zdjęć spowodowana jest moimi błędami, co nie oznacza że u wszystkich będzie tak samo ;-) Sam niedawno wybierałem dodatkowe szkło (tele) i biłem się pomiędzy EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM a EF 75-300mm f/4.0-5.6 III i padło na wspomnianego wcześniej Tamrona (zakup online). AF w nim to nie jest mistrzostwo świata, ale daje radę.
Po dłuższej nieobecności, wynikającej z konieczności przetestowania, powracam.
Dziękuję bardzo wszystkim, który wyrazili swoje zdanie na ten temat, ułatwiając mi wybór :) Padło w końcu na C55-250, jak na chwilę obecną - czyli po jakimś czasie testowania - jestem bardzo zadowolona, raczej trafny wybór. Faktycznie, super sprawą jest m.in. "ciągłość" ogniskowych między moimi obiektywami.
Dziękuję jeszcze raz :)