Odp: DxO OpticsPro 11 Essential Edition
Cytat:
Zamieszczone przez
Paul80
A co w sytuacji, gdzie potrzebujesz wierne kolory lub gdy je lubisz, Color checker nie współpracuje z Dxo?, czy jednak się mylę i da się to jakoś zrobić?
Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka
Nie do końca wiem o co pytasz stąd być może będziesz musiał doprecyzować
1.
Możesz stworzyć swój własny pereset (zestaw ustawień automatycznych i doregulowań) który może być stosowany na życzenie bądź automatycznie
2.
Jest Color rendering z różnymi opcjami jak i kopie różnych ustawień wybranego aparatu
3.
No i klasyczny RAW white balance
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nie do końca wiem o co pytasz stąd być może będziesz musiał doprecyzować
1.
Możesz stworzyć swój własny pereset (zestaw ustawień automatycznych i doregulowań) który może być stosowany na życzenie bądź automatycznie
2.
Jest Color rendering z różnymi opcjami jak i kopie różnych ustawień wybranego aparatu
3.
No i klasyczny RAW white balance
jp
Pytam o Color Passport checker i stosowanie profili kolorystycznych .dcp
Cytat:
Zamieszczone przez
Paul80
A co w sytuacji, gdzie potrzebujesz wierne kolory lub gdy je lubisz, Color checker nie współpracuje z Dxo?, czy jednak się mylę i da się to jakoś zrobić?
NIE UŻYWAĆ DXO. To nie jest soft dla Ciebie :) - NIE DA SIĘ I JUŻ.
Dla tych wszystkich co mogą pracować bez profili barwnych ColorCheckera lub mogą zrobić swoje presety, to DARMOWY program jest jak najbardziej przydatny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Paul80
Pytam o Color Passport checker i stosowanie profili kolorystycznych .dcp
Tylko ICC jest, nie ma wspomagania profili *.dcp
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
DARMOWY program jest jak najbardziej przydatny.
dzieki wielkie za info, pobrałem zaczynam sie bawic/zapoznawac.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
NIE UŻYWAĆ DXO. To nie jest soft dla Ciebie :) - NIE DA SIĘ I JUŻ.
Dla tych wszystkich co mogą pracować bez profili barwnych ColorCheckera lub mogą zrobić swoje presety, to DARMOWY program jest jak najbardziej przydatny.
W DXO robi wrażenie automatyczna korekta wad obiektywów, obrazek z takiego EF-s 10-22 to zupełnie inna liga po przepuszczeniu przez dedykowany profil.
Pobrałem, owszem, ale dla mnie to tylko zabawka (ew. do zabawy archiwalnymi zdjęciami), bo nie obsługuje rawów z matryc XTrans. Trochę szkoda.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
W DXO robi wrażenie automatyczna korekta wad obiektywów, obrazek z takiego EF-s 10-22 to zupełnie inna liga po przepuszczeniu przez dedykowany profil.
Pobrałem, owszem, ale dla mnie to tylko zabawka (ew. do zabawy archiwalnymi zdjęciami), bo nie obsługuje rawów z matryc XTrans. Trochę szkoda.
Te profile korekcji są robione dla matryca/obiektyw przy okazji testowania obiektywu/matrycy.
Powstaje również wtedy moduł wyostrzania oparty na profilu obiektywu, nie daje efektu halo jeśli nieostrość powstała z powodu niedoostrzenia obiektywem
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Pobrałem, owszem, ale dla mnie to tylko zabawka
Po ostatnim weselu doceniłem DxO Smart Lighting i wykrywanie twarzy, bo część fotek obrabiałem w DxO, a część w DPP.
Do tego profil obiektywu i aparatu, zaznaczony Color rendering dla Camera body, i prawie samo się robiło na "automacie".
Czarne było jak czarne, a skóra nie była czerwona jak po oparzeniu słońcem.
Szkoda tylko, że nie czyta "małych RAW-ów" z canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Po ostatnim weselu doceniłem DxO Smart Lighting i wykrywanie twarzy, bo część fotek obrabiałem w DxO, a część w DPP.
Do tego profil obiektywu i aparatu, zaznaczony Color rendering dla Camera body, i prawie samo się robiło na "automacie".
Czarne było jak czarne, a skóra nie była czerwona jak po oparzeniu słońcem.
Szkoda tylko, że nie czyta "małych RAW-ów" z canona.
No i wreszcie "dorobili" profil dla Batis 135mm.
Testuję
jp
Uruchomiłem.
te profile obiektywów się gdzieś włącza? czy to tylko poszczególne opcje korzystają z profilu? W LR jest po prostu korekcja i wybieram profil szkła a tutaj nie widziałem.