@Zdebik,
No -nie.
"The D850 captures massive, sharp 45-megapixel images at 9 fps with the optional MB-D18 Multi-Power Battery Pack
(with EN-EL18b/EN-EL18a Rechargeable Li-ion Battery*1) attached, or at 7 fps with the body only."
Wersja do druku
@Zdebik,
No -nie.
"The D850 captures massive, sharp 45-megapixel images at 9 fps with the optional MB-D18 Multi-Power Battery Pack
(with EN-EL18b/EN-EL18a Rechargeable Li-ion Battery*1) attached, or at 7 fps with the body only."
Mnie tam rybka że akurat 2 typy baterii. Bez gripa miał bym rodzinną puszke, a po podłączeniu prawie jedynke. ja tam gripa dla lepszej równowagi na gimbalu, czy na szeklach i tak mam zawsze. Nie wiem jak sama budowa gripa w tym Nikonie, ale jeśli był by cieńszy i bardziej przypominał ten w jedynce to ergonomicznie jest to dużą zaletą o zwiększonych FPSach nawet nie wspominając. Nie wiem też czy nie miało by to wpływu na samą szybkość AF. jedynka z 85L II śmiga aż miło. No i oczywiście sama pojemność baterii. Teraz byłem na wakacjach w Polsce. 3 weekendy i 3x chrzciny w niedziele fotografowałem, gdzie jedna stara już bateria od 1dIV obskoczyła wszystkie 3 imprezy (przygotowania, kościól, zabawa, plener) i była w połowie rozładowana.
Świetny aparat. Gdybym miał kupować 5DIV i nie miał szkieł canona to dwa razy bym się zastanowił.
Tylko linia d8xx u Nikona to bardziej linia 5d
u Canona a ten w tej linii nie kastrował i nie zabierał. Sytuacja Nikona nie jest ciekawa więc jest bardziej zmotywowany wypuszczając tak wiele za tak niewiele. Canon wycina najczęściej jak zmienia target linii szykując miejsce dla nowego czegoś.
Wygląda na konkurenta 5D IV i 5DS R JEDNOCZEŚNIE.
Nikon D850
Rozdzielczość: 45mpix
Zdjęcia seryjne: 7 kl/s (9 kl/s z gripem)
w serii bez gripa: 51 RAW (170 RAW 12-bit)
Canon 5D IV
Rozdzielczość: 30mpix
Zdjęcia seryjne: 7 kl/s
w serii: 21 RAW
Canon 5DS R
Rozdzielczość: 50mpix
Zdjęcia seryjne: 5 kl/s
w serii: 14 RAW
I oba przebija...
Rozumiem. Co do szybkości AF i zasilania, to mam wrażenie, że Canon nie mówi nam całej prawdy. Oficjalnie dotyczy to wyłącznie supertele i jest realizowane również w 7d2, więc nie może mieć bezpośredniego związku z rodzajem baterii. Ale przynajmniej u Canona nie ma takich dziwolągów jak szybkość serii uzależniona od obecności gripa... :)
--- Kolejny post ---
Nie wiadomo jak będzie z DRem :lol:
A na poważnie: rozważacie jeszcze korpusy bez Dual Pixela? Bez tego odchylany ekranik w Nikonie można sobie ... No, włożyć... ;)
W grupie chyba jest dodatkowy procesor.