Odp: Czy zdarzyło się wam, że sprzęt zawiódł?
Na początku swojej przygody ze ślubami miałem problem z akumulatorkiem nieoryginalnym. Podobnie jak kolega @r_m. Strzelił może 30 zdjęć nagle aparat martwy. Od tej pory mam tylko oryginały.
Zawiodła mnie raz również sigma 20mm Art :O zawsze działała perfekcyjnie a któregoś razu w baardzo ważnym momencie zawiesił się AF. Myślałem, że zdjęcia robię ostre bo potwierdzenie migało normalnie ale silniczek stał w miejscu. Okazało się, że wszystkie zdjęcia nieostre i to mocno. Podejrzewam, że to wina pogody. Mocno padało i mogła kropla deszczu dostać się na styki... Po ponownym zamontowaniu obiektywu wszystko wróciło do normy i się już nie powtórzyło. Także nawet sprzęt z najwyższej półki przy niefortunnych zbiegach okoliczności może zawieść...
Trzeba być czujnym i jednak co jakiś czas zerkać na ekran aparatu czy wszystko ze zdjęciami OK...
Obiektywy Canona wyrzucają error w takim momencie Sigma najwidoczniej nie. Ja często żongluje szkłami i Canony wywalają error a Tamron 45 nie potrafi ustawić ostrości. Ponowne wypięcie i wpięcie likwiduje problem. Lipa że sigma w żaden sposób nie sygnalizuje tego :(
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Obiektywy Canona wyrzucają error w takim momencie Sigma najwidoczniej nie. Ja często żongluje szkłami i Canony wywalają error a Tamron 45 nie potrafi ustawić ostrości.
Jeszcze żaden obiektyw canona nie wywalił mi errora.
Mi też obiektyw Canona żaden nigdy błędem nie sypał... Tamron natomiast nieraz na stykach się gubił i błąd się pokazywał ale to dawne czasy.
Z awarii to jeszcze mi się przypomniało, że nie tak dawno dodatkowa lampa mi spadła z kolumny (wysokość ok 3m)... Radio w niej siadło ale resztę robiłem na błysku wyzwalanym na podczerwień (na szczęście nie roztrzaskała się w drobny mak)... Także przestroga... Nie stawiajcie lamp na kolumnach orkiestry - ja stawiałem ze 100 razy 101 był pechowy, wibracje były takie, że lampa się pięknie zsunęła... Teraz kupiłem sobie rzepy i ją tam przyklejam:P Nie ma szans na upadek...
Nie lubię rozstawiać dodatkowych statywów do oświetlenia kontrowego bo i tak w kadrze jest bałagan czasami :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotosz
Teraz kupiłem sobie rzepy i ją tam przyklejam:P Nie ma szans na upadek...
O jakich rzepach mówisz?
@Comosur, to takie taśmy rzepowe dwustronne. Po jednej stronie rzep a po drugiej strona "włochata". Świetnie się nadają do mocowania różnych rzeczy i do organizacji kabli. Mega szybko się je zapina i mocno trzymają.
Ja wykorzystuje je głównie do przyczepiania do głośników, które często są włochate :P Wtedy lampa się nie zsunie.
Dzięki wielkie za info, nawet nie wiedziałem że takie coś dobrze działa, a faktycznie głośniki często są włochate ;)