To może warto zacząć? Kolejnym krokiem powinno być wyłączenie trybu "portret". Potem już jakoś będzie :)
Wersja do druku
JEŚLI ŚWIATŁO BIUROWE JEST WYŁĄCZONE APARAT MA PROBLEM ZE ZNALEZIENIEM W OWEJ SZAFIE OSTROŚCI.
Lampy sa automatyczne. Próbowałam innych trybach, niestety sa przejaskrawione.
Nie wiem tylko teraz czy nasze "studio" ukryte w meblu- to tez nie jest mało profesjonalne.
Sprawdź na jakimś kalkulatorze głębi ostrości (google znajdą) jaka powinna być przysłona, żeby "wszystko" było ostre przy Twojej ogniskowej i odległości od przedmiotu.
Potem porównaj z tym, co aparat ustawił automatycznie na zdjęciach.
Napisz, czy były jakieś różnice.
Ja się nie znam za bardzo więc proszę mnie wyprostować jeśli coś źle napiszę:
- włącz w aparacie tryb zapisywania zdjęć RAW i wywołuj je w darmowym programie DPP (dostępny za darmo ze strony Canona). Dzięki temu wiele możesz poprawić podczas wywoływania zdjęć. W JPEG już tego nie zrobisz,
- kup statyw (nawet ze średniej półki ale żeby był stabilny),
- ustaw tryb AV w aparacie,
- przymknij przysłonę jeśli chcesz uzyskać większą głębię ostrości,
- nie zbliżaj się na siłę z obiektywem do fotografowanego obiektu,
- jeśli oświetlenie Ci nie pasuje to kup 2 żarówki albo tak ja ja zrobiłem - 2 niedrogie softboxy za ok 130zł. sztuka.
Robię zdjęcia do bloga małżonki. Dziś z większości z nich nie jestem jakoś szczególnie zadowolony ale uczę się i staram się inwestować w sprzęt w miarę możliwości finansowych (mam inne hobby na które chętniej wydaję pieniądze).
70% zdjęć wykonałem 400D (trochę obiektywami M42, trochę canonem 50/1.8).
http://mojdommojeserce.blogspot.com/
Pozdrawiam.