Odp: Nowy tele dla amatora.
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Przed zakupem porównaj dokładnie:
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM Lens Image Quality
55-250STM może być ciut ostrzejszy na cropie a do tego jest o wiele mniejszy i lżejszy. Jeśli nie planujesz przejścia na FF to może być dobry wybór. Do tego, z uwagi na małą minimalną odległość ostrzenia, może pełnić rolę pseudo macro.
Tamrona nie mialem, wiec sie nie wypowiem.
55-250STM mam - calkiem niezle szklo, uczciwie zbudowane i bardzo tanie. ale powyzej 150mm sie robi mieksze a przy 250mm juz jest bardzo zauwazalnie gorzej. da sie tym focic, ale pod katem ptaszkow moze byc to ograniczajace.
z tym ze to nie jest przypadlosc tylko 55-250 STM bo wiele budzetowych telezoomow sporo traci w dluzszym koncu. to samo w jakims stopniu dotyczy Tamrona i nowego Canona...
To chyba od konkretnego egzemplarza zależy bo mój 55-250STM jest ostry w całym zakresie a na 250mm nawet ciut ostrzejszy niż na 200mm. Z zalinkowanego testu wynika, że nowy 70-300 na 300 jest miękki w centrum na cropie. Obiektyw z racji przeznaczenia pod FF jest też sporo większy i cięższy niż 55-250STM.
Tamron moim zdaniem też godny uwagi.Używałem często do czasu zakupienia stałki i złego słowa na niego nie powiem.Na końcu po lekkim przymknięciu i dobrym świetle potrafi bardzo mile zaskoczyć.Nie sposób też przemilczeć bardzo skutecznej stabilizacji.U mnie pozostanie nadal.Relacja jakość-cena w mojej ocenie super.
ja patrząc po samplach zdjieć zauważyłem że tamron ma lepszy obrazek od canona ale jest sporo droższy i większy, co za tym idzie wygląda bardziej pro. Mimo wszystko kupiłem 55-250 stm i jestem baaardzo zadowolony z 40d na przysłonie 5.6 i 250mm, z ISO 800 w kijowych warunkach da się zrobić ostrą fotkę nawet przy 1/15 sekundy :) przy moim 40d + grip ten canon wygląda strasznie mały i dosc śmieszny ^^
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Myśląc perspektywicznie przyjrzyj się nowemu C70-300/4-5.6 IS USM II (nano). Koniecznie temu nowemu, bo stary był mierny.
Trochę ponad budżet ale opinie są bardzo pozytywne.
Że się tak przyłączę do pytania...ceny na Alle zbliżone zatem jeśli 70-300 to czy brać tego Canona czy Tamrona od Cichego? Ktoś dokonywał jakiegoś porównania?
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
Że się tak przyłączę do pytania...ceny na Alle zbliżone zatem jeśli 70-300 to czy brać tego Canona czy Tamrona od Cichego? Ktoś dokonywał jakiegoś porównania?
Zbliżone są ceny starego C70-300 IS i Tamrona 70-300 VC. Stary Canon sporo rzeczy miał takich sobie: IS, USM, ostrość - wszystko było ale mierne.
Jak się ukazał Tamron to porównań było cała masa i raczej wszysto było lepsze w Tamronie.
Ja dzisiaj brałbym nowego Canona nano za taką cenę jaką ma obecnie: 2000 po cashbacku.
Ten 70-300 II to taka swieżynka, że nigdzie go nie ma. .
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka