Odp: Ostre zdjęcia w kościele - technika?
Cytat:
Zamieszczone przez
atze
To nie ma znaczenia czy znalazłem czy nie. Ja sobie takie zdjęcie wymarzyłem i takie chce mieć. Was pytam czy tym sprzętem się da, bo ja widać nie potrafię.
Skoro to osoby siedzące w ławce to po co czas 1/160? Jak możesz to np. podnieś ISO o 2/3 EV czas 1/60 i przysłona 5.6
Czas można jeszcze próbować wydłużyć, jeśli GO jeszcze za mała to krok w tył (zwiększy się GO, bo zwiększy się odległość ostrzenia), a jeśli za szeroko będzie łapać to później lekko wykadrować :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
atze
To nie ma znaczenia czy znalazłem czy nie. Ja sobie takie zdjęcie wymarzyłem i takie chce mieć. Was pytam czy tym sprzętem się da, bo ja widać nie potrafię.
Może kup sobie np. 24-70mm IS
On ma naprawdę porządną stabilizacje.
Przy takich statycznych zdjęciach w kościele po prostu porób sporo zdjęć z dłuższymi czasami.
Bez problemu powinieneś używać 1/60s zamiast 1/160
A nawet zaryzykowałbym jeszcze dłuższy czas.
U koleżanki na weselu zawodowiec używał czasów 1/30 sekundy bez lampy np. przy krojeniu tortu.
Fakt, że ludzie ciut wyszli poruszeni, ale w kościele sceny są bardziej statyczne.
Cytat:
Zamieszczone przez
atze
Ja sobie takie zdjęcie wymarzyłem i takie chce mieć. Was pytam czy tym sprzętem się da, bo ja widać nie potrafię.
Napisałem wyżej, że się da :)
Masz trochę zbyt dobry sprzęt do takich zdjęć ale da się!
Może pokaż co Ci wyszło ? Pytanie czy tym sprzętem się da zrobić jest nie na miejscu bo 35 można zrobić baaaaardzo dużo a na siłę to tylko 35 można zrobić cały reportaż :)
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
atze
Przykład dotyczy rodziców z dzieckiem i chrzestnych siedzących w 3-ciej ławce od początku. Nie ma jak stanąć, aby uchwycić wszystkich nie zasłaniając ich osobami siedzącymi w ławkach 2,1.
Wychodzi, że najlepiej takich zdjęć nie robić.
mozna zrobic, ale mozna sie tez przygotowac/zabezpieczyć, jak robiłem chrzciny w 2 dzień swiąt (21 dzieci do chrztu) to zapowiedziałem rodzicom, żeby wczesniej zajeli sobie 1 ławkę z przodu (ktoś z rodziny poszedł 30 min wczesniej) i juz po problemie, mogłem mieć wszystkie osoby ostre w ławce na f/1.2 :p
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomek67
U koleżanki na weselu zawodowiec używał czasów 1/30 sekundy bez lampy np. przy krojeniu tortu.
Fakt, że ludzie ciut wyszli poruszeni, ale w kościele sceny są bardziej statyczne.
raczej bym nie chciał takich "ahtystycznych" zdjęc...:evil:
Cytat:
Zamieszczone przez
atze
https://youtu.be/EZ6r9cGagro
Na ostre zdjecia jest tylko jeden sposob: iso 100, f16 program AV. Statyw i wezyk spustowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ale nie w ławce. Takie na ołtarzu to każdy zrobi.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Na ostre zdjecia jest tylko jeden sposob: iso 100, f16 program AV. Statyw i wezyk spustowy.
Plus jeszcze potraktować wszystkich chloroformem by się nie ruszali ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Plus jeszcze potraktować wszystkich chloroformem by się nie ruszali ;)