Odp: Canon 5D, nie udane czyszczenie matrycy
Cytat:
Zamieszczone przez
HakunaMatata
Wacik w ogóle nie zmienił koloru.
Dzwoniłem do serwisu foto na Jerozolimskich, Pan powiedział że użyłem jakiegoś specyfiku i wszedł w realcję. Że filtr dolnoprzepustowy ma natrysnieta cienką warstwę i pewnie ona się ściera i trzeba filtr wymienić ale tylko w canonie bo nikt takich filtrów nie ma...
Że też mi się zachciało czyścić... ale w życiu bym się nie spodziewał że płyn do matryc może wejść w jakąś reakcję...
Przez telefon można takie historie poopowiadać że ho ho...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Skontaktuj się teraz z producentem płynu i zapytaj ich jak to możliwe.
Co prawda nie reprezentuję producenta płynu ale odpowiedź już znam: "to niemożliwe".
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Skontaktuj się teraz z producentem płynu i zapytaj ich jak to możliwe.
Co prawda nie reprezentuję producenta płynu ale odpowiedź już znam: "to niemożliwe".
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
te matryce potrafiły się "łuszczyć" i pewnie to ci się przytrafiło.
Pierwsze słyszę. Jakieś źródło?
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Co prawda nie reprezentuję producenta płynu ale odpowiedź już znam: "to niemożliwe
Może tak a może nie. Producent np takiego Eclipse ostrzega, że w przypadku zbyt dużej ilości płynu i zbyt mocnego tarcia, powłoki z matrycy/filtra mogą ulec zmyciu.
Powiem tak, kiedyś używałem Rotin, ale od kiedy kupiłem Eclipse nigdy do Rotin nie wrócę... Zauważyłem, że Eclipse czyści tak jakby lepiej i nie zostawia żadnych śladów, czy to na matrycy, czy też na szkłach.
Eclipse dawniej mialo dwie wersje, jakas nie robila z ktoryms canonem chyba 40d, ale glowy nie dam uciac.
Kiedys byly zdjecia rotina jak koles na sniegu kuca i czysci matryce - polew mam do dzis jak sobie o tym przypominam.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Przez telefon można takie historie poopowiadać że ho ho...
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
Pierwsze słyszę. Jakieś źródło?
serwis foto w Łodzi. sam nie przeżyłem.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Eclipse dawniej mialo dwie wersje, jakas nie robila z ktoryms canonem chyba 40d, ale glowy nie dam uciac.
Wprowadzili kiedyś na moment E2 ale wycofali i zostało zwykle Eclipse. Teraz jeszcze jest łagodniejsza wersja (aeroEclipse bodajże) co to ma niczego nie zmywać...
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Powiem tak, kiedyś używałem Rotin, ale od kiedy kupiłem Eclipse nigdy do Rotin nie wrócę... Zauważyłem, że Eclipse czyści tak jakby lepiej i nie zostawia żadnych śladów, czy to na matrycy, czy też na szkłach.
ja mam podobnie, tylko nigdy nie używałem nic innego tylko eclipse i sensorswaby. zasadniczo eclipse to metanol jest.
Wszystkie te płyny do matryc dobrej jakości zawierają tylko czyste alkohole, i to tylko trzy: metanol, etanol, isopropanol. Nic więcej nie powinno tam być poza odrobiną wilgoci. Inne płyny mogą zawierać więcej wody i detergenty.
Metanol jest trochę agresywniejszym rozpuszczalnikiem ale najszybciej paruje i nie przyciąga wody jak etanol. Zwykle szybkie parowanie jest uważane za zaletę przy czyszczeniu optyki.
Firma Rotin ma ponoć 100 % gwarancję bezpieczeństwa. Można zareklamować i dla rozrywki posłuchać jak się z niej wykręcają, bo innego efektu nie będzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Wszystkie te płyny do matryc dobrej jakości zawierają tylko czyste alkohole, i to tylko trzy: metanol, etanol, isopropanol.
Eclips E2 ma jeszcze tlenek cyny :-) A może to po prostu wada technologiczna wykonania matrycy, a dokładniej warstwy ochronnej filtru.
Cytat:
Zamieszczone przez
niki68
Eclips E2 ma jeszcze tlenek cyny :-)
A mógłbyś powiedzieć coś więcej na ten temat?