Odp: Canon 5D MK 4 - odcięcie zasilania
Cytat:
Zamieszczone przez
michal502
Aktualizacja.
Wróciłem dzisiaj z sesji, wyjąłem aparat z plecaka i poczułem, że jest ciepły od spodu. Znowu się nie włącza, więc prawdopodobnie stało się to samo. Zaczynam mieć tego dość...
EDIT: Jest to drugi raz taka sama usterka, oczywiste jest, że nie ufam już temu sprzętowi. Jak wygląda proces zwrotu pieniędzy lub wymiany body? Ktos miał takie doświadczenia?
Gwarancja przewiduje zwrot pieniędzy ? Zepsuł się to trzeba go naprawić. Przeczytaj kartę gwarancyjną.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
michal502
Czyli będę po każdej sesji przez dwa lata biegał do serwisu, a po 2 latach dodatkowo za to płacił? Oj nie, nie zostawię tak tego...
Jak prywatnie kupiony to 2 lata możesz się bawić, jak na FV to niewiele czasu zostało
Pierwszy taki przypadek spokojnie można potraktować jako "mam pecha, dobrze, że jest gwarancja", ale drugi raz to samo to już nie wygląda na przypadek.
Cytat:
Zamieszczone przez
michal502
Poleciał na gwarancyjną na Hożą
Do tej pory wydawało mi się, że autoryzowany serwis jest na Żytniej (pokazywany na stronie Canona, jako jedyny w Polsce), wiem o serwisie na Żurawiej, który kiedyś mówił, ze też jest autoryzowany, na Hożej, robiący naprawy gwarancyjne to dla mnie nowość - chyba, że to jakaś "gwarancja sprzedawcy" i naprawa we wskazanym przez niego punkcie?
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Pierwszy taki przypadek spokojnie można potraktować jako "mam pecha, dobrze, że jest gwarancja", ale drugi raz to samo to już nie wygląda na przypadek.
Do tej pory wydawało mi się, że autoryzowany serwis jest na Żytniej (pokazywany na stronie Canona, jako jedyny w Polsce), wiem o serwisie na Żurawiej, który kiedyś mówił, ze też jest autoryzowany, na Hożej, robiący naprawy gwarancyjne to dla mnie nowość - chyba, że to jakaś "gwarancja sprzedawcy" i naprawa we wskazanym przez niego punkcie?
Oczywiście, że chodzi o Żytnią, nie wiem skąd mi się ta Hoża wzięła... Dzięki za czujność.
Oczywiscie ze jest mozliwy zwrot pieniedzy. Ja mialem sytuacje z zegarkiem ktory notorycznie sie psuł. Wg prawa jezeli 3 razy oddajesz na gwarancji sprzet ktory ulega tej samej usterce to masz prawo do zwrotu lub wymiany na nowy. U mnie akurat wyszla wymiana ale juz na obraczki slubne. Hehe ?
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
michal.firszt
Oczywiscie ze jest mozliwy zwrot pieniedzy. Ja mialem sytuacje z zegarkiem ktory notorycznie sie psuÅ‚. Wg prawa jezeli 3 razy oddajesz na gwarancji sprzet ktory ulega tej samej usterce to masz prawo do zwrotu lub wymiany na nowy. U mnie akurat wyszla wymiana ale juz na obraczki slubne. Hehe í ½í¸„
Niesamowita historia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Niesamowita historia.
A jednak prawdziwa
Cytat:
Zamieszczone przez
michal.firszt
A jednak prawdziwa
Wszystkie body canona można na obrączki wymienić ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Wszystkie body canona można na obrączki wymienić ?
Jak kupowane u jubilera to pewnie tak ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
michal.firszt
Oczywiscie ze jest mozliwy zwrot pieniedzy. Ja mialem sytuacje z zegarkiem ktory notorycznie sie psuÅ‚. Wg prawa jezeli 3 razy oddajesz na gwarancji sprzet ktory ulega tej samej usterce to masz prawo do zwrotu lub wymiany na nowy. U mnie akurat wyszla wymiana ale juz na obraczki slubne. Hehe í ½í¸„
Dokładnie taką*samą informację dostałem na infolinii Canona, tylko u mnie może uda się*przyspieszyć proces zwrotu pięniędzy, ponieważ aparat w momencie kiedy następuje to zwarcie na układzie nagrzewa się*do niebezpiecznych temperatur. Używanie go może być niebezpieczne po prostu. Dzisiaj mam dostać informację w tej sprawie, dam znać.
Update.
Dzisiaj odebralem aparat. Usterka usunieta, a przyczyna dalej nieznana. Serwisant na żytniej mówi, że 'on juz nie ma pomysłów' i 'do zobaczenia bo usterka pewnie wystąpi ponownie'.
I częściowo miał rację.
Dzisiaj byłem na sesji, zrobiłem ok. 200 klatek. Specjalnie kupiłem nową oryinalną baterię, nową kartę i używałem 24-70 Canona, które pożyczyłem od kumpla. Mimo wyeliminowania tych zmiennych aparat nagrzewa się od spodu do sporych temperatur i ewidentnie zwalnia pracę ( poruszanie sie po menu ) więc to tylko kwestia czasu aż walnie ponownie. W każdym badz razie nauczony aferą z samsungami więcej tego aparatu do twarzy nie przyłożę.
Kontaktowałem się z Canonem, wzięli ode mnie numer seryjny ponad tydzień temu i od tej pory cisza, 'service consultant' nie odbiera telefonu i nie odpisuje na maile.
Jutro mam spotkanie z rzecznikiem praw konsumenta oraz naszym firmowym prawnikiem. Jak kogos interesuje jak sprawa potoczy się dalej to mogę informować, jak nie to nie zaśmiecam forum :)
I ostrzeżenie.
Jeżeli ktoś nosi się z zamiarem kupna 5DMK4 to unikajcie tych o numerach seryjnych 03302200****. Nie wiem czy jest to jakas wadliwa seria czy nie, ale ja bym nie ryzykował.
Pozdrawiam.