Odp: Sprzęt ślubno-portretowy.
Witam.
Nie będę zakładał nowego tematu. Poszukuję jakiegoś szkła portretowego. Chodzi mi o ciemne kościoły i sale weselną. W plenerze używam jak na razie 70-200 f4 i mi wystarcza (bo nie mam alternatywy).
Co poradzicie w miarę budżetowego do zakupu? Myślałem nad Canonem 85 f 1.8 USM lub 100 f2 USM? A, może zwrócić uwagę na coś innego do 2tyś (jestem zwolennikiem szkieł systemowych)?
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
Witam.
Nie będę zakładał nowego tematu. Poszukuję jakiegoś szkła portretowego. Chodzi mi o ciemne kościoły i sale weselną. W plenerze używam jak na razie 70-200 f4 i mi wystarcza (bo nie mam alternatywy).
Co poradzicie w miarę budżetowego do zakupu? Myślałem nad Canonem 85 f 1.8 USM lub 100 f2 USM? A, może zwrócić uwagę na coś innego do 2tyś (jestem zwolennikiem szkieł systemowych)?
100mm czasem może byc "za długi" na kosciół i sale
w tych pieniądzach kupisz 85/1.8 (miałem 3 szt, jedna wybitną) i 50/1.8 stm (serio, jestem zaskoczony, jak dobre i tanie szkło udało sie popełnic canonowi) i masz wszystko załatwione
Dzięki za podpowiedź. Tak też myślałem, że 85 będzie praktyczniejsza. Jak miałem 7D to pożyczałem często 50 1.4 USM i był to fajny duet portretowy. Na pełnej klatce ta ogniskowa mi nie leży.
Cytat:
Zamieszczone przez
Michal
Na pełnej klatce ta ogniskowa mi nie leży.
jasne, kazdemu co kto lubi:p
ja generalnie całe przygotowania (kosmetyczka, ubieranie jej i jego) robie na 50mm
ostatnio 90% kadrów z chrztu tez zrobiłem na 50mm... może ja "siakiś dziwny jezdem":mrgreen:
Z czystym sumieniem mogę polecić SIGMA 85mm 1.4 ART. Ta ogniskowa leży mi wybitnie i na plenerach praktycznie jej nie zdejmuję z body. W większych kościołach również pracuję głównie na 85mm. W sigmie ART jestem zakochany. Canon 135mm L leży w torbie praktycznie nieużywany. Czasami w bardzo dużych kościołach się przydaje (chociaż przesłona f/2 często nie wystarcza), na plenerach 135mm używam tak 10% czasu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotosz
Z czystym sumieniem mogę polecić SIGMA 85mm 1.4 ART. Ta ogniskowa leży mi wybitnie i na plenerach praktycznie jej nie zdejmuję z body. W większych kościołach również pracuję głównie na 85mm. W sigmie ART jestem zakochany. Canon 135mm L leży w torbie praktycznie nieużywany. Czasami w bardzo dużych kościołach się przydaje (chociaż przesłona f/2 często nie wystarcza), na plenerach 135mm używam tak 10% czasu :)
Widziałem trochę sampli z tej sigmy. MEGA. Waga też ;)