Odp: Canon 5d mkII - celność AF
@RobertON, to wygląda tak jak opisałeś, niemniej jednak przy takim kadrze strzelałem po prostu w parę, przekadrowanie nie było duże. Niemniej jednak na 4 strzały tylko 1 trafił.
Może i to moja wina, aczkolwiek czasy wyglądają na ok, tym szkłem robiłem też zdjęcia na 6d z podobnych odległości, tą samą techniką i nie miałem problemów.
@tkosiada, centranly + przekadrowanie. Ani na 6d, ani na 5d nie używam bocznych w ogóle bo nie są wiarygodne.
A kalibrowałeś szkło z body ?
Nie kalibrowałem. Wydawało mi się że skoro z 6d jest na mikrokalibracji 0 więc i na 5d mk2 powinno być ok.
Mały update. Oddałem body do czyszczenia na żytnią i przy okazji żeby sprawdzili o co chodzi z tym autofocusem.
Do momentu serwisu Body strzeliłem jakieś 500 zdjęć i trafionych zdjęć było może z 30%.
Okazało się że aparat ktoś wcześniej rozebrał i nieudolnie złożył. Zaproponowali ustawienie matrycy w odpowiednim położeniu oraz kalibrację AF do wzorca. Co ciekawe w środku znaleźli jeszcze śrubkę :O O dziwo nic podobno się nie uszkodziło. Teraz zrobię kolejne 500 zdjęć na polu bitwy i mam nadzieję że się polepszyło, i to znacznie bo jak nie to zwariuję.
Update. Aparat wrócił do żywych. Zdjęcia są ostre, może nie tak jak na 6d ale jest ok.
Niemniej jednak po krótkich testach AF w 5d mk2 jest dużo gorszy niż w 6d, także na kolejny sezon chyba zmiana 2x6d.