Odp: Pozegnanie Canona po 8 latach
Kurcze, mi też kapcie nie spadły... Może dlatego, że siedzę na boso? ;) A tak serio, to myślę że zarówno sony jak i fuji mocno miesza. Canon jak i N, muszą coś wymyślić. Czyli wypuszczać nowe puszki x2 droższe ;) Ilu już pro fotografów ślubnych przeszło na T-2 i X-pro2 albo właśnie A7? Pora na 6d mk II bez lustra? ;) Ja bym wolał nie...
Cytat:
Zamieszczone przez
darekPolsztyn
Ilu już pro fotografów ślubnych przeszło na T-2 i X-pro2 albo właśnie A7?
zgaduje: mniej niz tych, ktorzy z tych lub innych modeli Fuji/Sony przeskoczylo na 5D, kiedy sie okazalo jako system Canon ma wiecej sensu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
darekPolsztyn
Pora na 6d mk II bez lustra? ;) Ja bym wolał nie...
jestem chyba wzorcowym targetem takiego 6D mkII (krajobraz/podroz). i nie widze w tych zastosowaniach wielu zalet braku lustra, widze natomiast istotne wady (przeklamany podglad sceny - a w slabym swietle wrecz beznadziejny, uciazliwa praca z filtrami polowkowymi)
jesli juz wsrod obecnych lustrzanek - to IMHO 850D moglyby byc bezlusterkowy. to by mialo bardzo duzo sensu jako korpus EF-S z celownikiem elektronicznyn (ale jako EF-S tez pod normalna optyke Canona i normalny w uchwycie; w odroznieniu od M-ek). do kompletu z 90D jako solidnym lustrem dla pasjonata, a ponad tym 7D mkIII jako kon roboczy APS-C
bezlusterkowiec FF??? nie widze w tym sensu. nie z optyka EF (bo wtedy zadna oszczednosc na rozmiarze), a zaczynanie tak nowej linii optyki byloby... bardzo Sony ;)
Akustyk napisał to, co właściwie pozwala zamknąć dyskusję.
Zmiana systemu to może być fajny impuls do nowych dokonań. Nie ma co odbierać ludziom tej przyjemności.
Z mojego punktu widzenia Canon jest użyteczny ale mało fascynujący. Sony cuduje i można się tym zauroczyć.
Nie żeby od razu były lepsze zdjęcia ale tak w ogóle ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Fajny tekst. Mocno się związałeś z forum przez te 10 miesięcy?
Trochę tych aparatów wymieniasz, które miałeś. Generalnie wynika z tego, ze cała technika fotograficzna leżała do czasu pojawienia się sony a7. Powodzenia na nowym świetlistym szlaku. Opisz cos wiecej o sony, szczególnie jak już będziesz miał np. dwa obiektywy, albo jak przelecisz piąte body sony.
Byłem na forum znaaaaaaaaaaacznie dłużej, ale dostałem bana za jakąś głupotę w której się nie zgadzałem z moderatorami i założyłem drugie konto.
W piątek jade po drugi obiektyw, to chętnie się podzielę wiedzą.
Pozdro
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
zgaduje: mniej niz tych, ktorzy z tych lub innych modeli Fuji/Sony przeskoczylo na 5D, kiedy sie okazalo jako system Canon ma wiecej sensu :)
jestem chyba wzorcowym targetem takiego 6D mkII (krajobraz/podroz). i nie widze w tych zastosowaniach wielu zalet braku lustra, widze natomiast istotne wady (przeklamany podglad sceny - a w slabym swietle wrecz beznadziejny, uciazliwa praca z filtrami polowkowymi)
Nie chcę urazić, ale dla mnie to są polityczne rozgrywki albo lobbowanie jakiejś marce. Ja po prostu chcę mieć idealnie wykonane zdjęcie. I jeśli macie takie zdjęcia z Canona - wrzućcie proszę żebym mógł je obejrzeć 1:1 a w mig jadę i zmieniam Sony na Waszego Canona z Waszym obiektywem. Nie ma sensu więcej pisać, bo nie ma co pisać. Ja potrzebuję zdjęć by móc organoleptycznie poznać różnicę. I tyle. Pozdrawiam ciepło.
Zerknąłem na foty (zalinkowane w pierwszym poście).
Muszę powiedzieć, że mi kapcie spadły!
Zauważcie, że w tych zdjęciach to widać doskonale pojedyncze włoski na głowie... i to jak one są ostre.
O oczach i innych sprawach już nie wspomnę.
Dla mnie to te zdjęcia nie wyglądają jak zdjęcia, a wręcz jak jakiś kawałek rendera 3D co zresztą niemożliwe, bo render byłby zbyt skomplikowany.
Ale ja to mogę być w szoku... to wcale nie dziwne, ponieważ nie cykałem mam nadzieję "jeszcze" fot żadną lustrzanką.
Także wielki amator ze mnie.
Ogólnie to dla technologii czapki z głów.
Myślę nie tylko SONY, bo i Canon robi świetne aparaty.
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiu
Zerknąłem na foty (zalinkowane w pierwszym poście).
Muszę powiedzieć, że mi kapcie spadły!
Zauważcie, że w tych zdjęciach to widać doskonale pojedyncze włoski na głowie... i to jak one są ostre.
O oczach i innych sprawach już nie wspomnę.
Dla mnie to te zdjęcia nie wyglądają jak zdjęcia, a wręcz jak jakiś kawałek rendera 3D co zresztą niemożliwe, bo render byłby zbyt skomplikowany.
Ale ja to mogę być w szoku... to wcale nie dziwne, ponieważ nie cykałem mam nadzieję "jeszcze" fot żadną lustrzanką.
Także wielki amator ze mnie.
Ogólnie to dla technologii czapki z głów.
Myślę nie tylko SONY, bo i Canon robi świetne aparaty.
Rysiek, odstaw bo to źle działa na oczy - mz na tych zdjęciach brak faktury na skórze - powodów może być kilka - słabe szkło i to jeszcze szkło macro które powinno być ostre ja brzytwa (ale może odległość już trochę za duża trzeba by kadr twarzą na całą klatkę albo chociaż taki do pasa), mocny makijaż (ale to powinno wychodzić trochę inaczej znaczy też powinno być widać), lub słaby postproces który zgubił detale - włosy na głowie :) to mz dla żadnego sprzętu nie stanowią problemu.
Ale żeby nie było że jestem krytykantem to zdjęcia mi się podobają zarówno te stare jak i nowe - a jeśli chodzi o detal to po prostu widuję takie z większym detalem (to niekoniecznie oznacza że sa lepsze) nawet na forum byli zawodnicy którzy potrafili zrobić fakturę skóry 5DIII i stałką canona (wbrew twierdzeniom że to niemożliwe) :mrgreen: - widziałem wiele razy - ale ich już nie ma - krytyka (albo cóś) ich zabiła, znaczy może są inni ale nic nie pokazują.
co do tego lobbowania i jakości zdjęć to nie warto się licytować (nawet na zdjęcia) zawsze znajdzie się większy zawodnik nawet na forum (i nie mam na myśli siebie), a na koniec się okaże że robi to cropem z kitem i będzie kłopot z uzasadnieniem takich wydatków.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
co do tego lobbowania i jakości zdjęć to nie warto się licytować (nawet na zdjęcia) zawsze znajdzie się większy zawodnik nawet na forum (i nie mam na myśli siebie), a na koniec się okaże że robi to cropem z kitem i będzie kłopot z uzasadnieniem takich wydatków.
Sugerujesz teraz wysyp wątków typu: Żegnaj Sony, Fujifilm GFX 50S to jest to ? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Sugerujesz teraz wysyp wątków typu: Żegnaj Sony, Fujifilm GFX 50S to jest to ? ;)
ambasadorstwo jest teraz strasznie nachalne, akurat kolegi nie podejrzewam chociaż mam pewien kłopot z tą listą używanych korpusów - męczy mnie samo czytanie, nie wyobrażam sobie że mógłbym ich jeszcze wszystkich użyć - ja bym chyba jednak wcześniej rzucił to hobby - kolega to musi być twardy zawodnik.
pewnie się nieprecyzyjnie wyraziłem ale miałem raczej na myśli licytowanie się "jakością" zdjęć, ambasadorzy cyfrowego średniego formatu istnieją :) ale tu ich jeszcze nie widziałem i pewnie nieprędko zobaczę.
więszość ludzi na forum to jednak tacy pozytywnie zakręceni - zaczynają wyznawać nową wiarę i muszą się podzielić tym ze światem, wiadomo że nowi wyznawcy są najbardziej gorliwi - tragedii nie ma dopóki nie wylatują z przestarzałą technologią lustra lub najwspanialszym widokiem świata przez elektroniczny wizjer i tym podobnymi nowymi i jedynie słusznymi prawdami - życie jest jednak mniej jednoznaczne i bardziej skomplikowane - a obiektywy jak dobre to tak samo duże i ciężkie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Rysiek, odstaw bo to źle działa na oczy
:lol: hehe, nie no jak ja fociłem to kompaktem i to jakimś nie najnowszym.
Gdybym cykał zdjęcie swojej żonie (zakładając, że ją mam) to tam miałem na oko taką jakość, że po przyglądaniu się zdjęciu mógłbym pomylić się i powiedzieć, że na fotce jest teściowa :lol:
Oczywiście żartuję ale fotki mi się podobają.
Nie jestem jednak jakimś tam znawcą tematu :)