Odp: Domowe studio amatora
Ogólnie tak, możemy. Tylko nie wiedzieć czemu zawodowcy wybierają te najdroższe, więc najlepsze będzie to, co najdroższe ;)
Jakie zdjęcia chcesz robić, ile masz miejsca, jaką kwotę możesz wydać na całość - wyposażenie studia (lampy, modyfikatory itd, aparat, obiektywy)?
Cytat:
Zamieszczone przez
Alex29
Mógłby ktoś wypowiedzieć się na temat aparatu do domowego studia? Co będzie dobre w dobrych pieniądzach? I z jakim obiektywem?
Zastanawia mnie czy w studiu możemy użyć jakiegokolwiek aparatu i uzyskać dobrą jakość zdjęć?
Jeśli jakość zdjęć w plenerze Cię zadowala, to i w domowym studio będziesz zadowolony z aparatu, który masz. Chyba, że zamierzasz zacząć z grubej rury i od razu zamieszczać swoje prace na bilbordach ;) Do nauki spokojnie wystarczy lampa i blenda (nawet improwizowana). Nad rozbudową "parku oświetleniowego" pomyślisz, jak się trochę wciągniesz i będziesz wiedział, czego Ci brakuje. Ja przez długi czas wyzwalałem lampę z kabla - w domu to nie problem, o ile dzieci Ci się pod nogami nie plączą. Wyzwalacze dokupiłem dopiero z drugą lampą i bardziej chodziło mi o podłączenie dwóch fleszy, niż o uwolnienie się od przewodów. Aczkolwiek szczerze przyznam, że po roku z wyzwalaczami do kabla wróciłbym bardzo niechętnie. Wygoda jest naprawdę nie do przecenienia.
Obiektyw to trochę bardziej skomplikowany temat. Wszystko zależy od tego, co chcesz fotografować i ile masz miejsca. Dłuższe ogniskowe zazwyczaj mają większą minimalną odległość ostrzenia, co - w połączeniu z kątem widzenia - wymusi na Tobie odsunięcie się od modela/obiektu dla uzyskania wybranego kadru. Pozostaje też kwestia odległości od tła (czasem warto je odsunąć) i rozstawienia świateł (je też czasem warto przestawić). Chyba, że tak jak ja zamierzasz fotografować z bliska kwiatki i kieliszki - wtedy nawet kit daje radę (choć marzy mi się porządne makro).
ja do zwykłęgo użytku mam stare 10 mpx + kit 18-55 bez is stary z takim szarym paskiem, chyba pierwsza generacja + 50mm 1,8, 50-tka w plener od 2,0 2,5 przysłona to mnie zadowala, a w domu mini studio to ten kit przymkniety do 7,1 to rewelacja ;D