Odp: Pomoc przy wyborze obiektywów do Canona 6d
Obiektyw ze światłem F/4 to mało światła i ograniczona możliwość budowy plastyki kadru. Nie wspomniałeś o budżecie, rozumiem więc, że nie jest on problemem. Jeśli masz obiektyw 2.8 to zawsze możesz przymknąć do 4. Jeśli masz jednak f4 to do f2.8 w razie potrzeby nie otworzysz. Przerobiłem obiektyw 17-50 (APC) f2.8 którego zamieniłem na nudny jak flaki z olejem i poprawny do bólu (nic więcej) C24-105 f/4. Pozbyłem się go bardzo szybko i teraz pracuję na stałoogniskowych obiektywach. Zastanów się jeszcze nad 24-35 f2 sigmy. I szeroko i jasno.
Na trafny wybór obiektywu ma wpływ wiele różnych czynników zarówno obiektywnych jak i subiektywnych.
Poniżej link do rankingu z testów jakości zdjęć obiektywów EF założonych do danego typu body.
https://www.dxomark.com/lenses/brand...ist&yDataType=
Przy szczegółowym wyborze można do porównań wybrać dokładnie ten typ body który się ma/chce.
jp
Jak bierzesz dla siebie, to kazda L-ka spelni swoje zadanie - do ciebie w zasadzie nalezy tylko wybor , co chcesz fotografowac i jaki zakres ogniskowych potrzebujesz , ale to juz bylo w wielu miejscach omawiane. Jezeli nie masz silnych ograniczen finansowych, to mozesz sobie nawet poeksperymentowac z roznymi obiektywami - nawet w ekstremalnym ukladzie, ze bedziesz kupowal kazdy obiektyw, ktory zapragniesz miec w kolekcji - nie powinno byc zadnego problemu ze sprzedaza niepotrzebnych po w miare dobrych cenach. Zreszta i normalne obiektywy serii EF sa z reguly lepsze i trwalsze od EF-s (moze pomijajac 17-55).
Uszanowania, pod 6D polecam bardzo 24-105L, 28/1.8, 35IS, 50STM, 85USM.