To, że skadrowane szeroko mi nie przeszkadza. Za to przeszkadza, że twarz jest dokładnie w środku, a nie w mocnym punkcie.
Wersja do druku
To, że skadrowane szeroko mi nie przeszkadza. Za to przeszkadza, że twarz jest dokładnie w środku, a nie w mocnym punkcie.
Nie ma co przenosić gdzie indziej ;)
Wrzucaj następne bo zapowiada się ciekawie.
Dzieki za opinie, a mozecie zaproponowac alternatywny kadr, ktory wyglada lepiej Waszym zdaniem?
--- Kolejny post ---
Chyba wczesniej musze poprosic moderatora o zmianie nazwy tematu, bo lubie szersze kadry ostatnio. Za granica nazywaja toto "environmental portrait". Na tym forum, w tej kategorii moze to nie pasuje. Jakby moderator po prostu zmienil nazwe z "portrety" na "czlowiek" to by nie bylo problemu? Wolalbym uniknac za kazdym razem klotni o terminologie ;).
Trzeba popróbować. Gdybam, bo musiałbym spojrzeć przez wizjer na finalny efekt, aby ocenić, ale kombinowałbym jakoś tak:
Tło podobnie jak jest teraz, ale trochę do góry, aby murek ciął mniej więcej w jednej trzeciej, zamiast w połowie kadru, modelka też mniej więcej w jednej trzeciej od brzegu kadru.
--- Kolejny post ---
Zamiast zmieniać tytuł, po prostu nie wdawaj się w dyskusję na ten temat. Jak ktoś będzie ustawicznie trolował możesz go dodać do ignorowanych.
Tez tak probowalem, ale byly z tym pewne problemy. Modelka w 1/3 kadru zaburzala balans z tlem i liniami wiodacymi z lewej i prawej strony (linia drzew i ogrodu zbiegajacymi sie na horyzoncie) prowadzacymi wzrok w strone twarzy modelki, ktora jest tematem. Tlo mialo za zadanie subtelnie wzmacniac osobe. Podniesienie aparatu do gory obcielo by mi modelke a podniesienie i lekki tilt zmienialoby perpektywe, wprowadzaloby lekka dystorsje (obiektyw 35mm) i zmniejszalo optycznie modelke. Wiec mimo iz bym chcial, to wyglad modelki stal na pierwszym miejscu a poswiecic trzeba bylo cos innego, ale tez myslalem podobnie jak Ty :).
--- Kolejny post ---
Tak moglbym robic, ale z drugiej strony po co inni maja czytac takie klotnie zamiast cos konstruktywnego z czego wszyscy mozemy sie czegos nauczyc...
Zasady są po to, żeby je łamać. Mnie się podoba. Jest coś więcej niż tylko twarz. I dobrze. Jeśli obróbką chciałeś uzyskać efekt anioła na modelce, to Ci się udało. Znacznie rozświetlona twarz jest. To Twój pomysł na portret i to jest Twoja wizja. Ogólnie na plus.
Widze tutaj podobną technikę do mojej :)))
Kadr typowo kinowy, portret całej postaci jak i pół postaci to nadal portret, więc nie wiem po co tutaj taka dyskusja.
Rozciągnie zdjecia popsuło Ci jakość w gałęziach.
Pozdrawiam