Odp: Ekonomiczny ślubniak
Na tyle dynamicznie, ze czesto nie ma czasu na zmiane obiektywu.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
do 35mm potrzebujesz coś szerszego, np: 20mm lub 24 mm
Cytat:
Zamieszczone przez
michaelsz
do 35mm potrzebujesz coś szerszego, np: 20mm lub 24 mm
Coś szerszego by się przydało ale na upartego 35mm da się zrobić cały ślub od A do Z. Dlatego ta ogniskowa jest taka fajna.
na sam początek to 5DII też będzie doskonały.... używam i nie narzekam.... na początku kup sobie 28 f/1.8 , 50 f/1.4 i 85 f/1.8 i lampę YN ze wspomaganiem AF. ja jak zaczynałem to też miałem takie szkła.... spisywały się dość wystarczająco jak na początek.
Cytat:
Zamieszczone przez
rafels3
Wątek "Sprzęt do ślubów" czytał, czy szukasz gotowca bez przeglądania forum?
A po co? :roll: Tam te same informacje "never ending story" będą co tutaj :lol: ... wkrótce ... sam zobaczysz ... 100% Można obstawiać w ciemno!
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Coś szerszego by się przydało ale na upartego 35mm da się zrobić cały ślub od A do Z. Dlatego ta ogniskowa jest taka fajna.
Da sie, swietny fotograf to zrobi. Poczatkujacy polegnie. Reportaz jedna ogniskowa? Mozna, szalenie trudne zeby material nie byl nudny.
Cytat:
Zamieszczone przez
rzep
Da sie, swietny fotograf to zrobi. Poczatkujacy polegnie. Reportaz jedna ogniskowa? Mozna, szalenie trudne zeby material nie byl nudny.
Początkujący, który o tym nie wie, też zrobi (bo nie wie, że się nie da). Ale jak się naczyta za dużo, to już będzie wiedział, że się nie da.
Bo takie rady są tak bezcenne, jak zeszłoroczny śnieg.
No i własnie, jaka jest różnica w początkującym, który świeżo spojrzy na temat od wyjadacza, który od XXX lat klepie tak samo i te same kotlety, już bez żadnej inwencji?
Cytat:
Zamieszczone przez
rzep
Da sie, swietny fotograf to zrobi. Poczatkujacy polegnie
Ja raz prawie poległem, ale gdy uszkodziłem bagnet w 35L i zostałem tylko z 85tką. Całe szczęście było to po 1 w nocy.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
No i własnie, jaka jest różnica w początkującym, który świeżo spojrzy na temat od wyjadacza, który od XXX lat klepie tak samo i te same kotlety, już bez żadnej inwencji?
Może taka, że doświadczony robi zdjęcie zanim naciśnie spust migawki, a początkujący może "coś trafi"
Ilu fotografów tyle różnych styli. Jeden będzie cały życie biegał z zoomem 24-70, drugi będzie pracował na stałkach 35/85 mm.
Mam pytanie do fotografów fotografujących takie uroczystości, zoomem 24-70. Zbyt dużego doświadczenie w fotografii ślubnej jeszcze nie mam, ale coraz częściej mam ochotę fotografować tylko jednym obiektywem (24-70 2.8). A co w momencie gdy np (nie daj Boże), dojdzie do uszkodzenia body, przy ołtarzu? Czy nie lepiej i bezpieczniej jednak fotografować 2 aparatami z 35 i 85 mm?