Odp: Aparat do plecaka - mała lustrzanka
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Tak, za pierwszym razem namawiali nas (cala grupe na kursie rodzenia), zeby zabrac takie rzeczy jak otwarzacz mp3 i aparat, wzialem 60'ke ale za duzo tego bylo i niewiele zdjec zrobilem. Tym razem bylo spokojnie, ale na luzaka walnalem pare zdjec tel, zeby zona zonaczyla to z innej perspektywy.
No to hardkor jesteś, albo miałeś na porodówce mega dobre warunki. Ja z APS-C i jasną stałką miałem ledwo "na styk" (nie błyskałem).
Też tylko parę zdjęć zrobiłem (zarówno za pierwszym, jak i za drugim razem), ale z przyczyn nie mających nic wspólnego z rozmiarem sprzętu ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
No to hardkor jesteś, albo miałeś na porodówce mega dobre warunki. Ja z APS-C i jasną stałką miałem ledwo "na styk" (nie błyskałem).
Też tylko parę zdjęć zrobiłem (zarówno za pierwszym, jak i za drugim razem), ale z przyczyn nie mających nic wspólnego z rozmiarem sprzętu ;-)
Za pierwszym razem mialem jeszcze 600ex rt na aparacie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Miałem 100d w takim samym celu. Wytrzymałem trochę ponad miesiąc, bo różnica jakości plików w stosunku do 5d3 przyprawiała mnie o rozpacz.
Ja tez nie moge przeboleć obrazka z małych matryc. Prędzej cos bez lustra bym szukał. Całkiem małego.
Hmmm no dobrze, a jaki mały belusterkowiec z wymienna optyką w cenie około 2000 zł byście polecili ? Sony A6000 czy coś innego ?
Zanim przeszłam na jedyny słuszny system ( ;) ) miałam Sony Nex 5 i bardzo go chwalę. Do tej pory służy mi jako zgrabna i poręczna spacerówka.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Miałem 100d w takim samym celu. Wytrzymałem trochę ponad miesiąc, bo różnica jakości plików w stosunku do 5d3 przyprawiała mnie o rozpacz.
Wyjątkowo nie lubię obrazka z tej matrycy 18Mp. A była ona kiedyś wszędzie w APS-C :mrgreen:
Obrazek z matrycy z 80D lub M5 wygląda dosyć szlachetnie i obrabia się fajnie. To nie samo APS-C zawiniło tylko ta cholerna matryca 18Mp. Miałem 30D i dosyć mnie obrazek zadowalał.
W zasadzie poczekałbym jak będzie wyglądał m6 w rzeczywistości. Bo m5 śmieszy ceną (m6 pewnie tez wystartuje z chorego pułapu). No i chyba ten a6000 to jakas tam opcja. Z tym, ze to wszystko i tak będą protezy. Trzeba przyzwyczaić się do dźwigania kloca 5d :-)
--- Kolejny post ---
Aha. Zapomniałem dodać, ze są przyjemne, poręczne i dość lekkie leica m9 i m10, ale chyba budżet nie starcza :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wyjątkowo nie lubię obrazka z tej matrycy 18Mp. A była ona kiedyś wszędzie w APS-C :mrgreen:
Obrazek z matrycy z 80D lub M5 wygląda dosyć szlachetnie i obrabia się fajnie. To nie samo APS-C zawiniło tylko ta cholerna matryca 18Mp. Miałem 30D i dosyć mnie obrazek zadowalał.
Hmmm.... z mojego doświadczenia 30D wypada gorzej od APSc 18Mp...
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
W zasadzie poczekałbym jak będzie wyglądał m6 w rzeczywistości. Bo m5 śmieszy ceną (m6 pewnie tez wystartuje z chorego pułapu). No i chyba ten a6000 to jakas tam opcja. Z tym, ze to wszystko i tak będą protezy. Trzeba przyzwyczaić się do dźwigania kloca 5d :-)
Dokładnie tak bym zrobił. Poczekał na m6 - wygląda na to, że Canon wreszcie zrobił sensowne bezlustro w sensownej cenie - sam czekam na dostępność.
Gdy potrzebuję mały zestaw biorę 6D i naleśnik 40 2.8. Miałem podobny problem. Szukałem czegoś ze stałoogniskowym w miarę jasnym obiektywem. Myślałem o zaawansowanym kompakcie. Wybrałem najtańszą opcję - naleśnika od Canona. Jakość już od 2.8 zadowalająca,a po przymknięciu jest naprawdę nieźle. Zestaw ciągle nie jest mały, ale nie zwraca już większej uwagi. Przy sobie mam zawsze Samsunga Galaxy s7. Aparat całkiem przyzwoity. Szkoda tylko, że w telefonach nie montują obiektywów o bardziej uniwersalnych ogniskowych, np. ekwiwalent 35-50mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Za pierwszym razem mialem jeszcze 600ex rt na aparacie ;)
Ja za pierwszym razem nie miałem nawet lampy do Kieva :)