problem w tym że lampa nie wykonuje korekty ekspozycji lampy
Wersja do druku
problem w tym że lampa nie wykonuje korekty ekspozycji lampy
A czym ustawiasz ową korektę ?
Lampą czy w body. Jeżeli w lampie masz co innego niż "0", to nadrzędne ustawienie jest z lampy.
Na dole ekranu body jest symbol lampy z podaną korektą i możesz tylko używać ustawień w lampie, które wówczas są nadrzędne.
Jaki masz symbol na wyświetlaczu body ?
kolego mi chodzi oto aby to E-ttl wszystkim sterował. Jeżeli wybieram tryb AV ustawiam wartość przysłony aparat przy wyłączonej lampie podaje mi czas naświetlania 3 sekundy. Następnie uruchamiam lampę w trybie E-ttl na AV parametry te same to czas powinien się skrócić a tak się nie dzieje.
Jednak nie czytałeś tego co podałem, problem opisywał Vitez, który dla AV wygląda tak:
Aparat bierze pomiar wg swiatla zastanego - masz zachowane swiatlo (kolor, natezenie), lampa doblyskuje delikatnie tylko pierwszy plan, nie jest brana pod uwage jako zrodlo swiatla i jest malo widoczna na zdjeciu.
Przeczytaj:
EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P
--- Kolejny post ---
To ustaw tryb M.
Spróbuj ustawić od strony aparatu:
Dokładnie tak jak na tych zdjęciach (wybierz pomiar uśredniony) i zobacz później (czyli zrób zdjęcie) czy coś to dało. Nie wiem jak to wygląda od strony lampy, może wybierz jakiś tryb opisany jako E-TTL.
Nie jestem pewien, czy mkamelg już Ci nie wyjaśnił (obrazki mi się nie wyświetlają), ale ustaw synchronizację w trybie Av na pozycję inną, niż auto (s. 196 instrukcji). Może się jednak zdarzyć, że będziesz miał wtedy dobrze naświetlony (lampą) temat i niedoświetlone tło. Eteteel fajna rzecz, ale cudów nie zdziała ;)
Absurd, nie panujesz nad nastawą menu puszki.
Wykrycie lampy przez body może wprowadzić zmiany ale tylko przy włączonych odpowiednich opcjach w menu a jest tego sporo. Żeby zapanować nad tym trzeba zrozumieć do czego służą te wszystkie nastawy, w przeciwnym razie pozostaje- tryb zielony.
Absolutna racja. Nie potrafię tak ustawić body żeby w trybie Av nie korygowało czasu na krótszy o połowę po włączeniu lampy :oops:
Wyjątkiem jest oczywiście sytuacja, że akurat wyszedł czas 1/200 (synchro) to wtedy zostaje także po włączeniu lampy.
Może warto warto podać jakieś wskazówki ustawień na wypadek gdyby takich matołów jak ja znalazło się więcej.