Dwa systemy to za duzo wydatkow. Sam pewnie kupilbym 80d, ze wzgledu na af podczas filmowania i posiadana szklarnie.
Wersja do druku
Dwa systemy to za duzo wydatkow. Sam pewnie kupilbym 80d, ze wzgledu na af podczas filmowania i posiadana szklarnie.
Eos m5 to fajny aparat, tylko ta cena:cry: The Canon EOS M5 reviewed from a C300 user perspective â by Jon RoemerCytat:
bo obiektywy i lampę zewnętrzną posiadam i z tego choćby powodu nie chcę zmieniać systemu ( o sentymencie do marki nie wspomnę :lol:).
HDR'y można zrobić każdym aparatem. 17-55 to praktycznie najwyższa półka w cropie poza Sigmą 18-35. Wydasz kilka tys, zmiana jakościowa będzie niewielka, funkcjonalnie na pewno większa. Osobiście na twoim miejscu zabierałbym FF+24mm albo 35mm. Jeżeli chcesz coś mniejszego to zamiast kompaktu 100D+naleśnik
Faktycznie można zrobić HDRy każdym aparatem, ale to wymaga później obróbki (właśnie to testuje:)),a propos macie jakieś polecany program, że zrobić HDRy (robiłem trzy zdjęcia: jedno prawidłowo naświetlone i po jednym niedoświetlonym i prześwietlonym) ? Na podróż nie pasuje mi jednak stałka, wolę zoom. Ten Canon 100D do mnie nie przemawia.
80d też a tylko hdr w jpegach, ale za to nagrywa w hdr :lol:
Nie musi być od razu 100D, korpusy z serii 7xx są wyraźnie mniejsze od dwucyfrowych.
Myślę, że musisz jasno określić co jest ważne, a co ważniejsze. Niestety zawsze z czegoś trzeba rezygnować. Jeżeli obiektywy i ogólnie system to priorytet - odpowiedź jasna, kolejna nowsza lustrzanka, czy to będzie 70D czy 80D czy coś z niższej serii dalej będzie robić dobre zdjęcia. Jeżeli bierzemy pod uwagę poręczność, była mowa o wyjazdach, wypady motocyklowe itp. to myślę, że szybko przekonasz się do poręczności małych aparatów, np. wspomniany przeze mnie A6000 (piszę bo posiadam) lub każdy inny bezlusterkowiec. Osobiście coraz rzadziej sięgam do plecaka po dużą i ciężkie 40D na rzecz SONYego. HDR z tego aparatu są jak najbardziej OK.