Omyłka, posiadany przeze mnie obiektyw to nie 17-55 a Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6... W innym wypadku tematu bym nie zakładał
Wersja do druku
Omyłka, posiadany przeze mnie obiektyw to nie 17-55 a Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6... W innym wypadku tematu bym nie zakładał
10-18 STM i 50/1.8 STM.
Jak masz więcej miejsca to polecam 85mm/f1.8 <-- nówka ok. 1300, używkę poniżej 1000 powinieneś znaleźć.
Pod 60D zdecydowanie Canon 50/1.8 STM
Zgadam się z przedmówcami. Na cropa 50 mm to fajna ogniskowa do portretów. I nie powinna być za ciasna do portretów w pomieszczeniach.
Do portretów we wnętrzach, ale i do bardziej uniwersalnych zastosowań(typu wycieczki, album rodzinny, reportaż itd.), do CROPA, w umiarkowanej cenie i bdb jakości bardzo polecam Sigma 30mm/1.4HSM (odpowiednik 50mm na małym obrazku). Przerobiłem bardzo intensywnie przez kilka lat, żona równolegle identyczny. Używka poniżej 1000 zł. Jest też nowa wersja, ale ta pierwsza jest bardzo OK.
A jak Twoim subiektywnym okiem wyglada ostrosc tej Sigmy? Bo z 'laboratoryjnych' testow wynika,ze troche miekka jest, szczegolnie ponizej f2.