Nie wiem, może się mylę ale koniec nosa tego dziecka jest chyba zdecydowanie ostrzejszy niż oczy. Jeżeli tak jest to zdjęcia są nie dość że poruszone to jeszcze koszmarnie przestrzelone. 1/100 na cropie?:)
Wersja do druku
Nie wiem, może się mylę ale koniec nosa tego dziecka jest chyba zdecydowanie ostrzejszy niż oczy. Jeżeli tak jest to zdjęcia są nie dość że poruszone to jeszcze koszmarnie przestrzelone. 1/100 na cropie?:)
Kupiłam go od kolesia co ponoć kończył przygodę z foto. On natomiast kupił go 4 lata temu z cyfrowe.pl. Więc gwarancji na obiektyw się skończyła.
Dla mnie wszystko jest ok. Ostatnie zdjęcie dziecka poruszone.
I poćwicz technikę trzymania sprzętu podczas robienia zdjęcia. A Panom z radami od LV na tak otwartych przesłonach, trzymając aparat z takim obiektywem przed sobą to podziękujmy.
Tak to sobie można robić krajobrazy kompaktem. Zdajesz sobie sprawę jak płytka jest głębia ostrości i +/- parę mm zmiany Twojej pozycji względem obiektu tuż po złapaniu ostrości
powoduje zwykle efekty jakie pokazujesz.
Aparat na statyw ze 2-3metry stawiasz cos kontrastowego i pstrykasz fote przez wizjer, potem przeostrzyc i pstryknac to samo przez LV. Samowyzwalacz 2s, wstepnie podniesione lustro. Porownujesz i wiesz czy nietrafia czy jest po prostu mydlany. Dobrze by bylo test w dobrym swietle przeprowadzic. 5min i wiesz czy trafia nie trafia i czy ostry.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Jak dla mnie to z ostrością nietrafionete przykłady, a po drugie to szkło wymaga wprawy. Zrób najprostszy test bateryjkowy.
U mnie trafia na 1.2 ale wiadomo głębia jak papier.
Poza ostrością warto sprawdzić jeszcze ff/bf
np tak:
tn_IMG_6041_zpsb3ox90hy.jpg Photo by dareks | Photobucket
przy takiej ogniskowej i odległości od obiektu 1m to głębia ostrości wynosi kilka mm, więc łatwo zgubić/przesunąć
zobacz ostrość np tu, przy przysłonie 2,8 - to surowy plik, bez ingerencji PS (robione wprawdzie innym aparatem ale zawsze) - choć pewnie dotarłaś do tych testów
http://pliki.optyczne.pl/can1.2-85/can85_fot11.jpg
Podpinając ten obiektyw pod 70D to tak jakbyś miała podpięty 136mm (85mm razy mnożnik 1,6 APS-C) prawie kilogramowy kloc. Tego się nie da utrzymać na normalnych czasach typu 1/125, ręka lata jak ****a na dożynkach. Ustaw w aparacie limit na 1/250, ISO na AUTO i zobacz co Ci wychodzi. Jeszcze źle? Dawaj na 1/500. Chcesz używać cały czas ISO 100? Rób zdjęcia ze statywu.
70D miał "od dziecka" problemy z ostrzeniem poprzez wizjer optyczny, to jest mój ulubiony link który trzymam cały czas w zakładkach https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-70d/12 Może pomóc użycie mikrokalibracji w aparacie ale to będzie działać tylko dla odległości dla której będzie przeprowadzana mikrokalibracja i przy zadanym oświetleniu czyli po prostu "na sztywno".
Jeżeli wszystkie Twoje pozostałe obiektywy ostrzą według Ciebie jak należy a tylko ten nie to wyślij go wraz z aparatem na Żytnią do autoryzowanego serwisu aby zgrali jedno z drugim:
Canon EF 85 mm f/1.2L II USM - Optyczne.pl
Po takim serwisowym zgraniu jednego z drugim obiektyw powinien działać prawidłowo ale tylko z tym aparatem który został wraz z nim wysłany. Pisałaś że masz jeszcze jakiś pełnoklatkowy model aparatu oprócz tego 70D więc się zastanów z którym modelem chciałabyś najczęściej używać tego obiektywu.Cytat:
cube 10 września 2011, 20:05
Wady: musiałem wysłać do serwisu razem z body na bezpłatną mikrokalibrację, po 5 dniach wrócił i teraz ostrzy idealnie w punkt.