Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, popatrz co ludzie sugerowali... odrazu wywalic 2 tyś na nowe szkło, ja zasugerowałem poszukanie odp. adaptera (tego olka nie znam) Szyszka sama napisze które rozwiązanie jej bardziej pasuje [emoji3]
Wersja do druku
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, popatrz co ludzie sugerowali... odrazu wywalic 2 tyś na nowe szkło, ja zasugerowałem poszukanie odp. adaptera (tego olka nie znam) Szyszka sama napisze które rozwiązanie jej bardziej pasuje [emoji3]
... i to jest problem.
System 4/3 to bezlusterkowce, z matrycą 17x13mm (mniej więcej). Obiektywy dla tego systemu miały mniejszą odległość rejestrową (odległość pomiędzy mocowaniem a matrycą), bo nie było lustra, i nie musiały rzucać tak dużego obrazu, jak obiektywy dla "pełnej klatki" (24x36) lub nawet dla "cropa" (ok. 22x15mm). Co prawda ta Sigma to prawdopodobnie taka sama optycznie konstrukcja jak dla pozostałych systemów, ale mechanicznie (obudowa) i elektronicznie (procesor, jego program, złącze) to obiektyw dla "4/3".
Obiektyw z aparatu o mniejszej odległości rejestrowej założony do aparatu o większej odległości rejestrowej może mieć kłopoty z ustawianiem ostrości na dalej położone obiekty. Odsunięcie obiektywu od matrycy da taki sam efekt, jak założenie pierścieni pośrednich, co może się przydać przy makro, ale nieszczególnie przy dowolnych innych zdjęciach.
Dodatkowo obiektywy dla współczesnych aparatów maja elektronicznie sterowaną przysłonę (nie mają pierścienia przysłony na obudowie), więc założenie obiektywu z jednego systemu na inny system przez prostą przejściówkę (zapewniającą tylko dopasowanie mechaniczne) powoduje brak możliwości regulacji przysłony w obiektywie, cały czas pracujemy z pełną jasnością (i najmniejszą możliwą głębią ostrości). W niektórych systemach zdarzają się "inteligentne" adaptery, które potrafią tłumaczyć "język aparatu" z jednego systemu na "język obiektywu" drugiego systemu (np. obiektywy Canona są używane w bezlusterkowcach Sony E, z pełnym wsparciem przysłony i autofocusa), jednak takie adaptery nie są tanie.
Z tych powodów uważam, że szukanie adaptera, żeby osobiście się przekonać o tych wszystkich problemach nie jest rozwiązaniem, a tylko stratą czasu i pieniędzy.
Widzisz...teraz to i ja się czegoś nowego dowiedziałem [emoji3] trochę się zasugerowałem, że to ma być tylko do zdjęć makro. A jak to się ma w drugą stronę? Body m4/3 i szkło canona?
Pozdrawiam
Adam