Odp: Jaką kombinację zalecacie do makro?
Cytat:
Zamieszczone przez
fristajlor
Chodzi o skalę odwzorowania. Jeżeli chciałbyś zwiększyć powiększenie to wtedy warto rozważyć technikę odwracania obiektywów. Im mniejsza ogniskowa tym większe powiększenie uzyskasz przy tej technice. Z Twoich obiektywów największą skalę uzyskasz na kicie 18-55 ustawiając ogniskową na 18 mm, będzie to ponad 4:1. Możesz kupić 1) najprostszy pierścień odwróconego mocowania, wtedy problematyczne będzie ustawianie przesłony z kitem ale da się to w pewien sposób obejść w Canonie (z tego rozwiązania długo korzystałem), 2) kupić pierścień, który przenosi automatykę/sterowanie, 3) przerobić kita zgodnie z
poniższą instrukcją (tak ostatecznie przerobiłem sobie kita). Przy czym zalecałbym pobawić się na mniejszych skalach (tj. np. obiektyw + pierścienie) a jak to już opanujesz to wtedy zainteresować się odwracaniem obiektywów o ile będzie Cię ciągnąć do większych zbliżeń.
Na początek wypróbuję odwracanie kita. Natomiast efekt tej modyfikacji kita jest niesamowity lecz zbyt trudny dla mnie do wykonania. Poza tym pamiętam, że np. w telefonach komórkowych ten pasek który na filmie wystaje poza obiektyw łatwo się uszkadza, i ze swoimi zdolnościami szybko by go załatwił.
Wczoraj próbowałem fotografować nieruchome storczyki z ręki obiektywami + pierścienie i było ciężko złapać ostrość, więc chyba rzeczywiście na początek popróbuję z mniejszą skalą.