Odp: Przesiadka z Nikona ?
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Jeśli się robi w RAWach, a obrabia w LR (lub innym poza DPP), to te różnice można zniwelować.
to nie wiem. mnie osobiscie wiernosc kolorow czy zgodnosc z jakims tam absolutnym probnikiem kompletnie nie dotyczy.
natomiast to co widze - 6D biore RAW-y i ciagne w LR za uszy (wydobywanie z cieni, podnoszenie kontrastow czy nasycenia) i on sie nie poddaje tam, gdzie w 5DmkII juz pojawiala sie posteryzacja czy szumy. i to jest dla mnie glowna roznica miedzy matrycami...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
natomiast to co widze - 6D biore RAW-y i ciagne w LR za uszy (wydobywanie z cieni, podnoszenie kontrastow czy nasycenia) i on sie nie poddaje tam, gdzie w 5DmkII juz pojawiala sie posteryzacja czy szumy. i to jest dla mnie glowna roznica miedzy matrycami...
Jeśli to nazywasz "bardziej podobają się kolory" to się zgadzam. Ja to raczej odczytałem jako coś w stylu: 6D robi bardziej nasycone czerwienie, a mniej błękity.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Jeśli to nazywasz "bardziej podobają się kolory" to się zgadzam. Ja to raczej odczytałem jako coś w stylu: 6D robi bardziej nasycone czerwienie, a mniej błękity.
e no... to to jest juz w 99% kwestia postprocessingu surowy z matrycy. intensywnosc skladowej to jest jeden suwak w LR jak ktos bardzo chce cos wyrownywac miedzy dwoma aparatami.
mnie sie bardziej wydaje, ze ta surowa w 6D jest lepsza, tzn. ma poprawiona separacje barw
Kolor to bardzo subiektywna sprawa wiec na tej podstawie nie bede rozstrzygal miedzy aparatami ;) ostatnio mialem okazje pobawic sie 5D mark III wlasnie na zajeciach w studio i nie tylko i kolory mi odpowiadaja wiec ktory z nich ma bardziej zblizone mark II czy 6D ? Co do obiektywow to chyba zdecydoje sie na 17-40 + 85 na poczatek ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Obiektywy wybór dobry, a kwestia między 5dmk2 i 6d to trudny temat - obie puszki mają swoich zwolenników, ale imo nie da się ukryć, że matryca z 6d to jedna z lepszych matryc canona.
Sam przesiadłem się z Nikona na 6D i jestem bardzo zadowolony, zarówno ze zdjęć jak i wykonania samego sprzętu.
A jak jest z tym AF w 6D ??bo nie wiem czy nie warto poczekac do lipca sprzedac wtedy nikona i nie wskoczyc odrazu na 5D mark III zeby nie bylo rozczarowania.
Jest jak jest. 6d ma słabszy af niż d610 i d750 (ale ten to bardziej odpowiednik 5d3). 5d3 to af z innej bajki. Idź do sklepu i się pobaw albo zgadaj się z kimś kto ma. AF 6d to drażliwa sprawa na tym forum.
Używałem D7200 wraz z 50 1.8G i tam mimo, że AF szybki nie zawsze był celny. Obiektyw był wybrany spośród 2 sztuk. Po przesiadce na 6D+50STM odetchnąłem, 95% zdjęć w punkt. AF może wolniejszy, ale celniejszy.
Uzywalem 5D mark III z 85 i af predkoscia nie powalal ale to raczej wina obiektywu ;) Co do 6D to jeszcze nie bylo dane mi sie nim na dluzej pobawic ;)