Odp: Zakup Canon 5d mk III in late 2016 [help]
Cytat:
Zamieszczone przez
lostInTheForest
Czwórka stanieje pewnie o jakieś 2k pln pytanie tylko kiedy? Czy ktoś pamięta jak to było przy trójce ? Niedługo święta więc może będzie jakaś promocja cenowa na IV?
--- Kolejny post ---
a jakie to ma znaczenie? masz dużo czasu
optymalny czas zakupu body to 6,3 r po premierze
Przy galopujących kursach walut to raczej wszystko zacznie drożeć. Swój 5d3 kupowałem w grudniu 2014r. za 9800zł. Dzisiaj 10800zł a dolar 4,20zł :shock:
Gdy bralem do reki moja 5'ke w sobote jeszcze robila zdjecia i jakos jej to nie obchodzilo, ze wyszla 4'ta wersja.
Niestety ceny sa z (_._) i stoi dosc wysoko. Na pocieszenie mozna zobaczyc cene wer. Mk4.
Cytat:
Zamieszczone przez
lostInTheForest
Hej,
Chciałbym się przesiąść na FF w tym roku i zastanawiam się czy zakup 5d mk III w 4,5 roku po jego premierze to dobry pomysł. Wiadomo, wyszła niedawno nowa wersja IV ale jej cena w stosunku do III powala i mógłbym za nią kupić trójkę i jakieś niezłe szkło. Podróżuję głównie po świecie, czasami zrobię jakiś portret, reportaż z demonstracji, architekturę... i takie są moje główne potrzeby.
Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć czy zakup trójki w tym momencie to dobry pomysł? Jeśli tak/nie to dlaczego?
Dzięki :)
Raczej mark IV za tę cenę nie ma co kupować. Kupuj używkę 5dIII z dobrej ręki albo poczekaj kilka miesięcy może 6d II się pojawi.
Wlasnie zobaczylem, ze w UK 24-70 2.8 II stoi 1999 funtow (byl kilka tygodni po 1400). Przy tych cenach nie oplaca sie narazie niczego kupowac.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Wlasnie zobaczylem, ze w UK 24-70 2.8 II stoi 1999 funtow (byl kilka tygodni po 1400). Przy tych cenach nie oplaca sie narazie niczego kupowac.
Bogać tam, w amazon.uk stoi po Ł1580 a w amazon.com leży po $1749....bez paniki.8-)
A w PL widzę ceny jakby dolar był po 3.67 PLN. Więc może podrożeć. Trzeba kupować teraz póki tanio.:shock::p
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Bogać tam, w amazon.uk stoi po Ł1580 a w amazon.com leży po $1749....bez paniki.8-)
A w PL widzę ceny jakby dolar był po 3.67 PLN. Więc może wzrosnąć. Trzeba kupować teraz.:shock:
Mowie o oficjalnej dystrybucji w UK (najwieksze sklepy).
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Tak to wygląda
http://www.camerapricebuster.co.uk/C...8L-II-USM-Lens
Cytat:
Zamieszczone przez
lostInTheForest
Hej,
Chciałbym się przesiąść na FF w tym roku i zastanawiam się czy zakup 5d mk III w 4,5 roku po jego premierze to dobry pomysł. Wiadomo, wyszła niedawno nowa wersja IV ale jej cena w stosunku do III powala i mógłbym za nią kupić trójkę i jakieś niezłe szkło. Podróżuję głównie po świecie, czasami zrobię jakiś portret, reportaż z demonstracji, architekturę... i takie są moje główne potrzeby.
Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć czy zakup trójki w tym momencie to dobry pomysł? Jeśli tak/nie to dlaczego?
Dzięki :)
Przy tych zastosowaniach pomyśl o 6d. Zostanie sporo kasy. Jeśli koniecznie będziesz chciał wydać wszystko - lepiej kupić obiektywy.
6d jest bardziej kompaktowy, ma lepszą matrycę, gps a af w tych zastosowaniach w zupełności wystarczający.
Miałem pół roku 6d i zmieniłem na 5dmkIII tylko ze względu na af, ale moje główne zastosowanie to reportaż ślubny. Gdyby af był lepszy w życiu bym nie zamieniał :)
Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
lostInTheForest
Coraz więcej ludzi będzie miało monitory 4K o dużej gęstości pixeli. Wtedy chyba duża rozdzielczość ma znaczenie, czy się mylę?
4K to ledwo 8 mpix, więc dalej pliki 16-20mpix to aż nadto. 30-50mpix jest przydatne jeśli często drukujemy w formacie 100x150cm wzwyż, chociaż nawet w tym przypadku tłuściutkie 20 mpix robią robotę.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Przy tych zastosowaniach pomyśl o 6d. Zostanie sporo kasy. Jeśli koniecznie będziesz chciał wydać wszystko - lepiej kupić obiektywy.
6d jest bardziej kompaktowy, ma lepszą matrycę, gps a af w tych zastosowaniach w zupełności wystarczający.
Miałem pół roku 6d i zmieniłem na 5dmkIII tylko ze względu na af, ale moje główne zastosowanie to reportaż ślubny. Gdyby af był lepszy w życiu bym nie zamieniał :)
To też niezły pomysł, za różnicę w cenie można zgarnąć fajne szkiełko albo drugi aparat do szybkich zdjęć (7D / 70D). Używam 6D od ponad trzech lat do tych zastosowań i poza kulawym trybem AI Servo aparat jest naprawdę świetny, sama jakość zdjęć jest nawet lepsza niż z 5D3.