Odp: Dron jako nowa perspektywa w fotografii
Drony znakomicie się nadają do inspekcji dachów. Ostatnio oglądałem kilka teledysków z użyciem dronów i tam właśnie było widać to zastosowanie 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
KaMaD
Jesli chodzi o ta moja hexe z filmiku na YT to udzwig 9kg. Na filmiku podpiety kompakt na sztywnym gimbalu do mapowania terenu, drugi gimbal pod dslr na wyposazeniu.
No to już byłby poważny dron, bo nawet do bardzo profesjonalnych zastosowań używa się o wiele lżejszych urządzeń. Typu skanowania terenu np. budowy do montowania bardzo szczegółowych i precyzyjnych map. Ogólne obecnie uważa się, że należy użyć najlżejszej platformy, która wykona zadanie, bo drony jednak spadają.
9 kg to chyba maksymalny udźwig, ale nie payload z którym on faktycznie może latać i pracować?
Bo widziałem rekord na filmiku jak dron z trzema wiatrakami podniósł trzy skrzynki piwa o wadze prawie 60 kg, ale na wysokość mniej niż metr i na jakieś 10 sekund.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Drony znakomicie się nadają do inspekcji dachów. Ostatnio oglądałem kilka teledysków z użyciem dronów i tam właśnie było widać to zastosowanie 8-).
Masz na myśli tę laskę toples co go miotłą/czy mopem odganiała ? :D
Nie tego nie wiedziałem :D. Natomiast widziałem wiele gdzie głównym obiektem jaki zapamiętałem były dachy ;).
Ostatnio nawet w Pradze zorganizowano wystawę zdjęć wykonanych za pomocą drona, których tematyką były krajobrazy.
Fajnie by było, aby drony było wykorzystywane np. w fotografowaniu Parków Narodowych czy jakichś miejsc, gdzie ciężko jest dostać się człowiekowi. To są urządzenia, które w tej dziedzinie mogą być niezwykle pomocne.
Cytat:
Zamieszczone przez
chrisNI
@KaMaD to co pokazujesz to sá popierdłki Nie drony. Mnie interesuje dron który zabierze na pokład moje lustro ale to jest inwestycja I na dodatek z takim I gabarytami potrzeba licencji I kursów pilotażu
Poza tym to już egzaminy są państwowe na pilota drona to jedno... a dron co ma unieść lustro to nie kaka z biedronki za 400zł, Profesjonalne drony to wydatek rzędu min. kliku tysiaków już
Cytat:
Zamieszczone przez
ATBFLASH
Poza tym to już egzaminy są państwowe na pilota drona to jedno... a dron co ma unieść lustro to nie kaka z biedronki za 400zł, Profesjonalne drony to wydatek rzędu min. kliku tysiaków już
Za kilka tys to można mieć drona pod kamerkę gopro. 20-30 tys dasz to i lustro poleci
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Za kilka tys to można mieć drona pod kamerkę gopro. 20-30 tys dasz to i lustro poleci
miało być kilkunastu min.. prawda te 20-30 na targach w Łodzi koleżka miał stanowisko z dronami niektóre więcej warte niż moje auto:D
Jasne że drony dają nowe możliwości.