Odp: Dziwna 'plama' na obiektywie - jak to usunąć, co jest przyczyną ?
Musiał być kontakt z jakimś płynem, przednia soczewke składa się z dwóch przylegajacych do siebie szkieł i jeśli szkło Nie jest uszczelnione może się dostać między soczewki . Dlatego np. Przy czyszczeniu szkieł płynem Nie lejesz się bezpośrednio na soczewkę tylko zwilża szmatka.
no i przednią soczewkę powinieneś sam odkręcić, raczej bez większych problemów :p chociaż nie wiem jak jest dokładnie w tym obiektywie
Skonstruuj sobie pierścień z dwoma pinami z rozstawen tych dziurek i powinieneś spokojnie wykręcić. Nie pubój śrubokręta Bo siła musi być równomiernie rozłożona , może zdażyć się że pojedziesz ostrzem po oczewce.
Cytat:
Zamieszczone przez
chrisNI
Skonstruuj sobie pierścień z dwoma pinami z rozstawen tych dziurek i powinieneś spokojnie wykręcić. Nie pubój śrubokręta Bo siła musi być równomiernie rozłożona , może zdażyć się że pojedziesz ostrzem po oczewce.
Super, dzięki za radę. Nie wiedziałem że pierwsze szkło można wykręcić i zastąpić nowym - bardzo to ułatwi sprawę. Kolega odda pieniądze, a przy okazji nauczyłem się czegoś nowego. Dzięki :)