Odp: Pomoc w obróbce kolorystycznej zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
kacprek
No cóż ustawienie balansu bieli to jedno, ale czy da się jeszcze wyciągnąć jakąś lepszą kolorystykę tak aby nie przeważały zielenie. Chodzi mi o to, czy da się obrobić do zdjęcie na tyle, aby pojawiły się bardziej soczystsze i widoczne inne kolory :) Tak jak napisałem, zrobiłem tych zdjęć sporo więcej i chciałbym, aby ogólne wrażenie z ich oglądania było jeszcze lepsze. Czy są jeszcze inne propozycje, jak można to osiągnąć ewentualnie? To znaczy jakiego koloru jeszcze można dodać, co poprawić aby wyglądało to jak najbardziej atrakcyjnie. Może coś Split toningiem poprawić? Muszę też dodać, że mam trochę ogólnie problemy z barwami, więc dlatego liczę na pomoc.
Ustaw jakieś podstawowe parametry: Temp 4950,tint +12, Vibrance +60, a w Tone Curve: Higlights +20, Shadows -30. Będzieś miał podbity kontrast, kolory.
Co do mojego posta https://drive.google.com/open?id=0By...DRQenYtZGZ6aVU (minimum winiety nie zaszkodzi i ewentualnie też trochę saturation).
ASDF napisał prawie dokładnie, to co zrobiłem :lol:
Mnie się tak podoba:
Ciekawy efekt wyszedł kolorki jakby trochę bardziej soczyste. Spróbuje coś pokombinować jeszcze. Nie ma jak to zobaczyć efekt pracy bardziej profesjonalnych fachowców.
Za kolegą wyżej: też lubię winiety i w pierwszym zdjęciu delikatną można dodać.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ustaw jakieś podstawowe parametry: Temp 4950,tint +12, Vibrance +60, a w Tone Curve: Higlights +20, Shadows -30. Będzieś miał podbity kontrast, kolory.
A jaki profil w Camera Calibration najlepiej ustawić?
hehe, a mi podoba się nieco chłodniejsze niż u @Leona ;)
Ciekawe jak oceni modelka :)
Cytat:
Zamieszczone przez
biodar
Ciekawe jak oceni modelka :)
I to będzie ostateczny sprawdzian. Dlatego rozumiemy frustrację założyciela wątku. :twisted:
Można się przyłączyć do zabawy?:)
Cytat:
Zamieszczone przez
kacprek
A jaki profil w Camera Calibration najlepiej ustawić?
Podane ustawienia przyjąłem w Adobe Standard.
Jak ustawisz Camera Portrait to jeszcze podbije kontrast i kolory (dla mnie za bardzo).